Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIPutin prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini

Putin prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je prvi put posjetio ruske vojnike ranjene u Ukrajini, tri mjeseca od početka ofanzive na susjednu zemlju.

Na snimkama ruske televizije vidi se kako Putin u bijeloj košulji razgovara s nekolicinom vojnika i pita ih odakle su i kakva im je obiteljska situacija. Vojnici su stajali pokraj svojih postelja, rane im se nisu vidjele. Obraćajući se vojniku u pidžami s modro-bijelim prugama, predsjednik mu je rekao da će njegov devetomjesečni sin “biti ponosan na svog oca”.

Ministar obrane Sergej Šojgu bio je s njim.  Rusija veoma rijetko otkriva svoje ljudske gubitke u Ukrajini. Posljednji podatci objavljeni 25. marta pokazuju da je ruska vojska priznala 1.351 poginulog vojnika i 3.825 ranjenih. Predsjednikov glasnogovornik je ranije istaknuo da ovaj posjet ne znači “novu etapu”, dok ofanziva u Ukrajini ulazi u svoj četvrti mjesec. “Jednostavno, vremenski raspored mu je omogućio da osobno ode onamo”, rekao je Dmitrij Peskov.

Rusija tvrdi da ofanzivom u Ukrajini koju je počela 24. februara, želi zaštititi od genocida stanovnike koji govore ruski i “očistiti zemlju od nacista”. Vlasti usto ističu da ofanziva ide po planu, premda je Moskva krajem marta, nakon žestokog ukrajinskog otpora, odustala od napada na Kijev i usredotočila operacije na istoku zemlje. Unatoč žestokim borbama u zadnja tri mjeseca, ruska vojska sporo napreduje, što nagovješćuje dug i iscrpljujući rat. Ruski ministar obrane i tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti dali su u utorak do znanja da će Rusija još dugo morati ostati u Ukrajini da bi ostvarila ciljeve svoje intervencije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari