Petak, 19 Aprila, 2024

Razgovarali Biden i Merkel: Z. Balkan zajednički prioritet

Njemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsjednik Joe Biden složili su se u telefonskom pozivu u ponedjeljak da se sa pandemijom COVID-19 i ostalim globalnim izazovima može boriti samo bližom saradnjom, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik vlade u Berlinu, prenosi Reuters.

(L-R) German Chancellor Angela Merkel and US Vice President Joe Biden pose for photographers prior to their trilateral talks during the 51st Munich Security Conference (MSC) in Munich, southern Germany, on February 7, 2015. The Ukraine conflict, Islamic State group jihadists and the wider “collapse of the global order” will occupy the world's security community at the annual meeting. Also on the agenda of the three-day Conference will be Iran's nuclear talks, the Syrian war and mass refugee crisis, West Africa's Ebola outbreak and cyber terrorism. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE (Photo credit should read CHRISTOF STACHE/AFP via Getty Images)

Transatlantski odnosi naglo su zahladili u vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je više puta napadao Njemačku zbog izvozne snage i relativno niske potrošnje za odbranu unutar NATO saveza.

U prvom telefonskom pozivu nakon što je Biden stupio na dužnost prošle sedmice, Merkel je čestitala na inauguraciji, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

“Istovremeno je najavila spremnost Njemačke da preuzme odgovornost u rješavanju međunarodnih zadataka zajedno sa svojim evropskim i transatlantskim partnerima”, rekao je Seibert.

Merkel i Biden složili su se da su potrebni veći međunarodni napori za suočavanje s pandemijom COVID-19.

“U tom je kontekstu kancelarka pozdravila povratak Sjedinjenih Država u Svjetsku zdravstvenu organizaciju”, dodao je Seibert.

Bijela kuća je rekla kako su se lideri složili oko “važnosti globalne saradnje”, uključujući borbu protiv klimatskih promjena.

Biden i Merkel su također razgovarali o vanjskopolitičkim pitanjima, posebno onim koja se odnose na Afganistan i Iran, te su razgovarali o trgovinskoj i klimatskoj politici, rekao je Seibert.

Bijela kuća rekla je da je Biden rekao Merkel da namjerava obnoviti transatlantski savez. Dogovorili su se da će raditi na zajedničkim vanjskopolitičkim prioritetima, uključujući Afganistan, Iran, Kinu, Rusiju, Ukrajinu i Zapadni Balkan.

Merkel je pozdravila Bidenovu odluku da vrati Sjedinjene Države Pariškom klimatskom sporazumu i pozvala ga da posjeti Njemačku čim pandemija to dopusti, rekao je Seibert.

VIJESTI

Najnovije vijesti