Četvrtak, 8 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETRijeka Brka se izlila iz korita u selima podmajevičkog kraja

Rijeka Brka se izlila iz korita u selima podmajevičkog kraja

Zbog jake kiše koja je noćas padala, naglo je povećan vodostaj rijeke Brke koja se jutros izlila iz svog korita u nekoliko brčanskih mjesnih zajednica.

Ormanica poplave 082
Foto: arhiva

Koordinator za krizne situacije u Odjeljenju za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH Mirsad Hasanbašić rekao je da su mještani iz sela podmajevičkog kraja već od pet sati ujutro počeli zvati na broj 121 kako bi prijavili da vodostaj rijeke Brke ubrzano raste.

“Rijeka Brka se izlila iz svoga korita u nekoliko mjesnih zajednica. Djelimično su oštećeni putevi u naseljima Islamovac, Štrepci, Gornji Zovik, te smo uočili i nekoliko manjih odrona zemljišta”, potvrdio je Hasanbašić.

Kako je rekao, rijeka je poplavila pristupni put u naselju Berkovac u mjesnoj zajednici Gornji Rahić. U mjesnoj zajednici Palanka nekoliko je domaćinstava poplavljeno, kao i u naselju Brka gdje je rijeka izlila u nekoliko dvorišta.

U saradnji sa JP Putevi i parkovi, u toku je uklanjanje nakupina smeća i granja ispod mosta u Brki koje usporava protok vode, a kako bi se spriječilo dalje izlivanje vode.

Hasanbašić naglašava da je sve raspoloživo ljudstvo Odjeljenja za javnu sigurnost od ranih jutarnjih sati na terenu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari