Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

Sarajevo i Tuzla će primati pacijente iz zeničke bolnice ukoliko bude potrebe

U Kantonalnoj bolnici Zenica na koronavirus pozitivno je ukupno šest anesteziologa od 12 koliko ih radi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a zbog pogoršane situacije direktor bolnice Rasim Skomorac o svemu je upoznao i kliničke centre u Tuzli i Sarajevu.

U razgovoru za Klix.ba Skomorac je kazao da je u bolnici s današnjim danom hospitalizovan 41 pacijent pozitivan na koronavirus od čega ih je šest na odjelu kojeg kontrolišu anesteziolozi.

“Imamo šest anesteziologa pozitivnih na koronavirus, a nastavlja se obrada ljekara i na drugim odjelima, kako nalaže struka, kako bismo utvrdili da li imamo više onboljelih. Za sada nema više zaraženih, ali ono što je najbitnije s ovim kadrom uspijevamo i možemo pokriti centralnu i Covid intenzivnu njegu”, kazao je Skomorac.

Dodao je da su o svemu informisali i kliničke centre u Sarajevu i Tuzli koji su spremni izaći u susret i pomoći Kantonalnoj bolnici Zenica da li ustupanjem radnog osoblja ili prijemom pacijenata.

“Pacijenti nikako neće biti ugroženi, u bolnici se trenutno rade samo hitni operativni zahvati, a kako nam se budu oporavljali anesteziolozi, tako ćemo i vraćati operativni program bolnice u normalno stanje”, zaključio je Skomorac.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić je izjavio da je stanje u Zeničko-dobojskom kantonu stabilno te da trenutni bolnički kapaciteti mogu pratiti broj oboljelih.

“Direktor Skomorac me je informisao da je o pogoršanoj situaciji i zaraženim anesteziolozima upoznao kliničke centre u Sarajevu i Tuzli, ali s obzirom da nemamo uređen sistem, sve treba da prolazi kroz procedure na Federalnom nivou. Ipak mislim da, ukoliko dođe do pogoršanja situacije, pomoć neće izostati s obzirom da smo bili spremni pomoći i bolnicama u Pazaru”, izjavio je Jupić te dodao:

“Možemo biti zadovoljni, još uvijek je stabilno sve, a ukoliko se svi budemo pridržavali mjera i bude discipline, nećemo imati nagli porast oboljelih zbog škole i slično. Uradili smo sve pripremne aktivnosti, a inspekcije moraju insistirati na provođenju mjera. Najbitnije je da se svi pridržavamo mjera”, izjavio je Jupić.

Na kraju je kazao da tragaju za rješenjima koja bi bila adekvatna pogoršanoj epidemiloškoj situaciji u zdravstvu, ali i u Zeničko-dobojskom kantonu.

(Klix)

VIJESTI

Najnovije vijesti