Utorak, 18 Juna, 2024

SIPA: Dvoje uhapšenih u predmetu “Bosnalijek”, za pet osumnjičenih uručeni pozivi na saslušanje

U okviru akcije “Trik”, koja se realizira u sklopu predmeta “Bosnalijek” državnog Tužilaštva BiH, danas su slobode lišene dvije osobe.To su potvrdili iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Poručili su da su dvije osobe uhapšene i sprovedene u prostorije SIPA-e zbog kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Također, uručeni su pozivi za pet osumnjičenih osoba koje će također biti ispitane u SIPA-i u svojstvu osumnjičenih.

Aktivnosti policije su još u toku, a do sada je jedino poznato da je priveden direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović.

“Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, u više gradova u BiH, vrše lišenja slobode osumnjičenih i pretrese objekata i prostorija u okviru istrage za koruptivna kaznena djela u višemilijunskom iznosu.

Aktivnosti se provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala u okviru koje je evidentirana nezakonita imovinska korist u višemiljunskom iznosu.

U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država.

Nakon lišenja slobode i pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima”, navodi se u saopćenju.

VIJESTI

Najnovije vijesti