Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTISituacija alarmantna: Vlada FBiH traži da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta...

Situacija alarmantna: Vlada FBiH traži da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH

Vlada FBiH zatražit će danas na sjednici u Sarajevu, koje je u toku, da Vijeće ministara privremeno zabrani izvoz peleta iz BiH, saznaje portal “Avaza”.

Pogoršana ratom u Ukrajini

Riječ je inicijativi Vlade FBiH, na prijedlog ministra trgovine Zlatana Vujanovića (SBB).

Kako saznajemo, Ministarstvo trgovine je, prateći odnose ponude i potražnje peleta, kao i kretanje cijene istog, konstatiralo da je situacija na tržištu peleta u Bosni i Hercegovini dostigla alarmantan nivo.

Naime, kako se navodi u informaciji, na evropskom tržištu evidentna je ogromna nestašica peleta, kojoj je od 2020. godine doprinijela pandemija COVID-19, a nakon toga je situacija dodatno pogoršana ratom u Ukrajini

 Tržište peleta u Bosni i Hercegovini, naglašeno je, suočeno je sa enormnim skokom cijena. Podsjećamo, prošle godine cijena peleta kretala se po toni između 300 do 400 KM, a sada je već dostigla cijenu od 600 KM i više. Takva cijena dovodi građane, odnosno potrošače u vrlo nezavidan položaj.

Dovoljne količine

– Imajući u vidu postojeća dešavanja sa rastom izvoza i cijenom peleta, što će zasigurno onemogućiti osiguranje dovoljne količine istog sa ekonomskim prihvatljivom cijenom za tržište Bosne i Hercegovine, samtramo potrebnim da Vlada Federacije BiH zatraži od Vijeća ministara BiH da donese privremenu mjeru, odnosno Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine – stoji u informaciji vezanoj za alarmantnu situaciju na tržištu pelete.

AVAZ

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari