Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Sjećanja na ubijene u genocidu u Srebrenici 1995. godine

Porodice žrtava su u grču uoči presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, koja će u Hagu biti objavljena 22. novembra.

Ako uz Srebrenicu ne bude osuđen za genocid u još sedam drugih općina, nećemo biti zadovoljni, poručila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom današnjeg mirnog protesta u Tuzli, koji se u znak sjećanja na ubijene u genocidu u Srebrenici 1995. godine održava svaki mjesec, Ćatić je poručila da je važno koliko će godina zatvora Mladić dobiti, ali da je važnije od toga da ga se kazni za genocid u svim općinama u kojim je počinjen.

Također, Ćatić je navela da presuda Mladiću povlači i odgovornost drugih učesnika koji su bili agresori u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

˝Mi znamo da su imali podršku Srbije, da je tu jedno vrijeme bila bivša Jugoslovenska narodna armija koja se stavila na jednu stranu, odnosno na raspolaganje Srbiji i Republici Srpskoj. Ova će presuda zaista povući i odgovornost nekih iz Srbije, pokrenut će se možda opet tužba protiv Srbije i Crne Gore zbog agresije na Bosnu i Hercegovinu˝, kazala je Ćatić.

Ona je podsjetila da se nakon genocida u Srebrenici, od jula 1995. godine još uvijek samo iz ove općine traži preko hiljadu osoba.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, nakon 16 godina bijega i skrivanja. Tereti ga se za najteže ratne zločine, uključujući i genocid.

VIJESTI

Najnovije vijesti