Srijeda, 28 Februara, 2024

Skupština BH novinara: Izvještavati o izbjeglicama uz poštivanje ljudskih prava

Članovi Udruženja/udruge BH novinari pozivaju medije iz cijele Bosne i Hercegovine da sa mnogo više profesionalizma, odgovornosti i novinarske etike izvještavaju o migrantima i izbjeglicama iz Sirije, Iraka, Afganistana i drugih država Bliskog i Srednjeg Istoka, koji u sve većem broju dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Senzacionalizam u medijskim izvještajima, huškanje, ksenofobija, diskriminacija i rušenje ljudskog dostojanstva i prava, posebno djece, predstavljaju ozbiljna kršenja vrijednosti novinarske profesije.

Zbog toga apeliramo na urednike i novinare da istinito, vjerodostojno i uz poštivanje ličnog integriteta svih migranata i izbjeglica, pišu o njihovim potrebama, teškoćama sa kojima se suočavaju ili zahtjevima prema državnim organima BiH, navodi se u apelu Udruženja sa Skupštine te novinarske asocijacije.

Pozivaju također kolege novinare i urednike da sa mnogo više kriticizma i objektivnosti prihvataju i propituju izjave zvaničnika i nositelja najodgovornijih funkcija u BiH, koji svojim javnim istupima ne doprinose rješavanju problema stotina stranih državljana, među kojma je značajan broj žena i djece, već ih “neutemeljeno kriminaliziraju i koriste u dnevnopolitičke svrhe”.

Mediji i novinari moraju imati profesionalnu distancu prema takvim izjavama i političarima, te ih staviti u kontkest zakonskih obaveza države BiH  i odredbi međunarodnog humanitarnog prava – naveli su u apelu članovi Skupštine Udruženja/udruge BH novinari, okupljeni na zasjedanju u Sarajevu

VIJESTI

Najnovije vijesti