Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Stanovnici TK najčešće obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i infekcija disajnih puteva

Prema podacima Analize zdravstvenog stanja stanovnika u Tuzlanskom kantonu, u prošloj godini registrovano je 4.467 umrlih osoba. Uzroci smrtnosti su različiti, ali kada su u pitanju bolesti, vodeće su one iz kardiovaskularnog sistema, koje su u prošloj godini bile razlog smrti u čak 77 posto slučajeva.

 „Kada je u pitanju zdravstveno stanje stanovništva, vodeći uzroci obolijevanja su akutne infekcije gornjih disajnih puteva, povišen krvni pritisak, te bronhitisi i bronhijolitisi.“ – kazao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Od skoro 4.500 umrlih, 37 je dojenčadi, a 24 je mrtvorođene djece. Kada broj umrlih u prošloj godini uporedimo sa brojem rođenih, kojih je bilo 3.995, možemo kazati da je negativan prirodni priraštaj u najmnogoljudnijem kantonu u BiH u porastu. Slična situacija je i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Broj umrlih u odnosu na broj rođenih se svakodnevno povećava.

“U prošloj godini rođeno je 19.158 beba, a umrlo je 36.336 osoba, što znači da je rođeno oko sedam hiljada manje beba nego što je umrlo osoba. Nažalost taj negativni trend prirodnog priraštaja se nastavlja i u ovoj godini. U prva tri mjeseca ove godine rođeno je oko šest hiljada i 200 beba, dok je umrlo oko devet hiljada i osam stotina osoba.“ – kazala je Mirsada Adembegović, stručni savjetnik za odnose sa javnošću u Agenciji za statistiku BiH.

Tokom 2017. godine, u bolničkim kapacitetima u Tuzlanskom kantonu liječeno je 46.115 pacijenata, od kojih je 15 posto hospitalizovano zbog oboljenja kardiovaskularnog sistema. Na drugom mjestu ove neslavne ljestvice oboljenja, zbog kojih su liječeni pacijenti u TK su oboljenja organa za varenje, a nakon njih dolaze maligna oboljenja, odnosno karcinomi.

„Na osnovu podataka iz registra malignih oboljenja, u 2017. godini registrovano je 782 novootkrivena bolesnika sa malignim neoplazmama. Stopa incidence je iznosila 176 stanovnika na 100 hiljada. Najčešće lokacije novooktrivenih malignih oboljenja su bile dojka, pluća, debelo crijevo, grkljan i ženski reporduktivni organi.“ – rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

U prošloj godini zabilježeno je i skoro četiri hiljade osoba koje su bolovale od zaraznih i parazitalnih bolesti od kojih je najčešća bolest crijeva, odnosno enterokolitis. Zbog povećanja broja zaraznih oboljenja, resorno ministarstvo nedavno je u saradnji sa kantonalnim Zavodom za javno zdravstvo i Ministarstvom obrazovanja provelo projekat „Kontrola kvaliteta školskih voda“. U okviru ovog projekta u 44 škole obezbijeđeno je uvođenje Ultravioletnih lampi za dezinfekciju vode. Do kraja 2018. godine, ove lampe će biti uvedene u još 16 škola, a Ministarstvo zdravstva i dalje planira raditi na poboljšanju zdravstvenog stanja stanovništva Tuzlanskog kantona. (RtV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti