Petak, 14 Juna, 2024

Svečano otvorena kulturna manifestacija „OTVORENI GRAD UMJETNOSTI – SREBRENIK 2015“

Sinoć je na ljetnoj pozornici ispred Doma kulture u Srebreniku održana prigodna svečanost kojom je označen i zvaničan početka manifestacije „Otvoreni grad umjetnosti – Srebrenik 2015“.

Nihad Omerovic

Ovu kulturnu manifestaciju s tradicijom od 39 godina i zvanično je proglasio otvorenom Nihad Omerović, načelnik općine Srebrenik. –„Naš Stari grad, koji predstavlja biser srednjovjekovne arhitekture, prvi put se spominje u pisanim istorijskim dokumentima u čuvenoj Povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića napisanoj daleke 1333. godine. Prvi koraci na oživljavanju Starog grada, gordo uzdignutog na obroncima planine Majevice, učinjeni su 1977. godine pokretanjem manifestacije „Otvoreni grad umjetnosti“. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, Stari grad se počeo buditi iz srednjovjekovnog sna i počeo stvarati novi život, te postao središtem svih lijepih ljudskih vještina“, naglasio je Omerović.

Jakub Suljkanovic

U ime premijera Vlade Tuzlanskog kantona, učesnicima svečanosti obratio se Jakub Suljkanović, ministar finansija u Vladi TK-a, naglasivši da Srebrenik ovom manifestacijom pokazuje svoju otvorenost za kulturne raznolikosti, ali i spremnost za očuvanje bogate kulturne baštine. U bogatom kulturno-zabavnom programu, upriličenom nakon svečanog otvaranja, učestvovali su srebrenički glumci Siniša Kahvić i Damir Mašić, te ansambl „Zefir“ iz Srebrenika. U sklopu ove tradicionalne manifestacije, u narednih sedam dana upriličit će se niz raznovrsnih kulturnih sadržaja.

Sinisa Kahvic

 

Damir Masic

Zefir

 

ogus publika

ogus publika 2

ogus publika 1

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI