Subota, 24 Februara, 2024

Svečano otvorena područna škola u Gornjim Moranjcima

Danas je u Gornjim Moranjcima svečano otvorena novosagrađena područna osnovna škola. Uz učenike i roditelje, prigodnoj svečanosti prisustvovali su načelnik općine Srebrenik Nihad Omerović, predsjedavajući Općinskog vijeća Srebrenik dr. Ibrahim zukić, premijer Vlade TK Bego Gutić, ministar finansija u Vladi TK Jakub Suljkanović i ministar obrazovanja TK Zlatan Muratović te predstavnici privrednog, kulturnog i vjerskog života općine Srebrenik. Simboličnim presijecanjem vrpce novosagrađenu školu su otvorili načelnik Omerović, premijer Gutić, ministar Muratović i direktor OŠ „Rapatnica“ Zehrudin Muhedinović.

Kako je istaknuto na prigodnoj svečanosti, u izgradnju nove školske zgrade uloženo je blizu 160.000 maraka. Ministarstvo obrazovanja Federacije BiH obezbijedilo je 126.000 maraka, Kantonalno ministarstvo obrazovanja TK obezbijedilo je sredstva za vanjsko uređenje u iznosu od 26.000 maraka, dok je Općina Srebrenik donirala sredstva za priključke struje i vode. Pomoć u realizaciji ovog projekta pružili su i srebrenički privrednici, te roditelji učenika i zaposlenici OŠ „Rapatnica“ u čijem sastavu i djeluje područna škola u Gornjim Moranjcima.

Realizacijom ovog projekta riješen je višegodišnji problem s nedostatkom adekvatnog prostora za izvođenje nastave za 30-ak učenika iz Gornjih Moranjaka raspoređenih u dva kombinirana odjeljenja. Naime, nakon što je klizište oštetilo staru područnu školu, skoro dvije godine učenici nižih razreda su nastavu pohađali u improviziranim učionicama smještenim u zgradi mjesne čitaonice.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI