Petak, 19 Aprila, 2024

Tri ljekara u mariborskoj bolnici zaražena korona virusom

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Kod tri ljekara s odjela hitne medicinske pomoći Sveučilišnog kliničkog centra u Mariboru potvrđena je zaraza korona virusom, javljaju slovenski mediji.

Danas se nastavlja opsežno otkrivanje njihovih kontakata i testiranje zaposlenih u toj ustanovi, te se traži izvor zaraze.

Kako prenosi Hina, pozivajući se na mariborski dnevni list Večer, za sada je za osam osoba određena samoizolacija.

Obavljeno je 31 testiranje i 29 je bilo negativnih na korona virus, dok se na dva nalaza još čeka.

S koliko pacijenata su zaraženi ljekari bili u kontaktu još nije poznato, a više bi trebalo biti poznato danas.

U Kantonu Sarajevo 29 novozaraženih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u protekla 24 sata potvrđeno je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo.

Kod četiri osobe, zaražene ranije, retestiranjem je potvrđeno ponovno prisustvo ovog virusa, prenosi Anadolija.

Obrađeni su rezultati za 245 testiranih osoba, među kojima je pomenutih 29 bilo pozitivno na ovaj virus. U isto vrijeme, 11 osoba je izliječeno.

Rast broja zaraženih u Srbiji

U Kragujevcu je za dva dana registrovano 78 pozitivnih na virus korona, dok je u Šumadijskom okrugu u nedjelju i ponedjeljak zabilježeno novih 89 slučajeva, saopćio je Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu.

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovac, u Jablaničkom okrugu potvrđeno je novih 21 zaraženih na korona virus.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na srbijanske medije, u prethodne dve sedmice veliki broj zaraženih virusom korona su radnici leskovačke fabrike Aptiv. Navode da su među zaraženima i menadžeri, a da je oko 200 osoba udaljeno sa posla zbog toga što su pozitivni na virus korona ili su bili u kontaktu sa inficiranima.

U Pčinjskom okrugu, na jugoistoku Srbije, testirano je 50 uzoraka, od kojih je 17 pozitivno na korona virus, pokazuju najnoviji podaci.

Svi zaraženi su iz Vranja, prenosi Tanjug.

Od jutros je i za mještane Vranja obavezno nošenje maske u zatvorenim objektima, fizička distanca te mjerenje temperature pri ulasku u javne objekte.

Izvor: Agencije

VIJESTI

Najnovije vijesti