Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu

Tužilaštvo BiH formiralo je danas predmet kako bi se ispitali svi navodi o tome kako je zlatna ikona koju je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH poklonio Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, dospjela u BiH.

Uskoro će se Tužilaštvo BiH, detalnjo oglasiti po ovom pitanju.

Saznajemo, također, da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH poslalo  jutros dopis SIPA- i Tužilaštvu BiH da se ispitaju svi navodi, a na osnovu protestne note Ambasade Ukrajine, koja je jučer zatražila dodatne informacije o ovom slučaju i ikoni staroj 300 godina, koja je završila u posjedu bh. zvaničnika.

Podsjetimo, ikonu Lavrovu, 14. decembra, prilikom posjete našoj zemlji, poklonio je Dodik nakon sastanka u Istočnom Sarajevu.

Sumnja se da je ikona iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi na teritoriji koja je od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini uputila je notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći detaljne informacije o tome zašto je 300-godišnja ukrajinska ikona poklonjena Lavrovu.

(Avaz)

VIJESTI

Najnovije vijesti