Subota, 20 Aprila, 2024

Tuzlanski kanton dobija podršku za unapređenje inkluzivnih praksi za djecu s poteškoćama u razvoju

Današnjim potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa 13 institucija lokalne i kantonalne vlasti i u Tuzlanskom kantonu i Save the Childrenpočinje realizacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije. Strategiju i Plan usvojila je Skupština Tuzlanskog kantona u martu 2018. godine, a razvilo ju je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona uz podršku organizacije Save the Children.

 

Strategija pruža sveobuhvatne smjernice za unapređenje inkluzivnog obrazovanja korištenjem mnogih već postojećih kapaciteta u zajednicama i razvojem savremenih pristupa inkluzije, baziranim na socijalnom modelu invaliditeta.

 

Potpisivanje Memoranduma predstavlja jedan od ključnih dijelova realizacije projektaInkluzija za sve- Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini(šifra: AID 011522) koji pruža direktnu podršku Vladi Tuzlanskog kantona za početak implementacije Strategije.

 

„Ministarstvo ima višegodišnju saradnju sa organizacijom Save the Children, ali smo posebno ponosni na razvoj Strategije, asam projekat i današnje potpisivanje dio su njene implementacije. Inkluzija je temljno ljudsko pravo, nije puko otklanjanje poteškoća,“ istakao je nakon potpisivanja Memoranduma ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović.

 

Projekat, kao trogodišnja inicijativa, predviđa uspostavljanje dva Centra za razvoj inkluzivnih praksi u općinama Banovići i Gradačac, koji će pružati savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Također, predviđa jačanje kapaciteta specijalnih škola u Tuzlanskom kantonu za proces transformacije u savremene resurse podrške, kao i osnaživanje zagovaračkih inicijativa organizacija civilnog društva u Tuzlanskom kantonu.

 

„Drago mi je da ćemo kroz ovaj projekat doći do svojevrsne standardizacije i objedinjavanja inkluzivnih praksi i napora. Naša je obaveza da dovedemo ovako dobro postavljene stvari do kraja,“ izjavila je Nermina Hadžimuhamedović, predstavnica opštione Gradačac.

 

Projektom je planirano formiranje multi-sektorskog partnerstva s jedinicama lokalne samouprave, Ministarstvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona kako bi se unaprijedio kvalitet aktivnosti i podrške, kao i implementacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

 

„Inkluzija je dobrobit ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju već i za cjelokupono društvo. Usvajanje Strategije i sedmogodišnjeg Plana implementacije su dokaz posvećenosti i spremnosti institucija na rad u ovoj oblasti. Sam projekat adresira jedan segment Strategije, a njegovom realizacijom smo na dobrom putu za uspostavljanje kvalitetnih sistemskih rješenja,“ kazala je ovom prilikom direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, Andrea Žeravčić.

 

Djeca s poteškoćama u razvoju imaju pravo da pohađaju kvalitetno inkluzivno obazovanje i da budu uključena u sve aspekte društva. Ipak, u Bosni i Hercegovini mnoga su djeca i njihove porodice isključeni iz odgojno-obrazovnog procesa i ne dobivaju adekvatnu podršku u zajednici.

 

Projekat finansira Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Save the Children u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, Centrom znanja Profectus, Univerzitetom u Bolonji i Udruženjem Vesta.

VIJESTI

Najnovije vijesti