Srijeda, 28 Februara, 2024

U Tuzli obilježen Dan policije TK

Defileom policijskih vozila kroz grad, postrojavanjem ispred zgrade MUP –a TK, polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim pripadnicima policije i svečanom akademijom danas je u Tuzli obilježen 22- maj – Dan policije TK.

Sigurnost je temelj života. Poruka je to koju su pripadnici MUP –a TK u povodu Dana policije željeli uputiti građanima, a koji su na ulucama Tuzle mogli vidjeti kojim to materijalno- tehničkim resursima raspolaže naša policija. U defileu kroz gradske ulice pokazan je vozni park MUP –a TK, dok su u postrojavanju policijskih službenika i pripadnika Jedinice za specijalu podršku prezentirani ljudstvo i oprema. Nisu zaboravljeni ni oni koji su životima platili slobodu Bosne i Hercegovine, a na koje nas sjeća spomenik postavljen pred ulazom u zgradu MUP –a TK na kojem su danas mnogobrojne delegacije položile cvijeće i vijence.

„Defile vozila i policijski kordon ne predstavljaju nikakvu demonstraciju sile, već je to prikaz našim građanima da mogu  računati na jednu dobro opremljenu, uvježbanu, profesionalnu policiju koja je spremna u svakom trenutku da bez bilo kakvih predrasuda i kompromisa djeluje radi zaštite života i imovinske i lične sigurnosti građana“, izjavio je Dževad Korman, komesar MUP –a TK.

MUP TK ostvario je svoje strateške i programske ciljeve što se prvenstveno ogleda u stanju sigurnosti u našem kantonu, koje je, tvrdi ministar unutrašnjih poslova  na zadovoljavajućem nivou. Odgovoreno je i zahtjevima sindikata, te su prvi put u posljednjih 20 godina policijski službenici u našem kantonu dobili kolektivni ugovor koji su predstavnici Kantonalne vlade i sindikata potpisali u aprilu ove godine.

„To je jako važno da smo podigli standard policajijskih službenika tako da smo mimo onih 6,5% povećanja plaće svim budžetskim korisnicima imali i posebno povećanje za policijske službenike, ove policajce na ulicama. Dodatnih 1 150 000 izdvojile su Vlada i Skupština tako da možemo biti zadovoljni sa onim što smo uradili u ovoj i prethodnoj godini“, kazao je Husein Topčagić, ministar unutrašjih poslova TK.

Svečanom obilježavanju Danu policije prethodila su mnogobrojna sportska takmičenja policijskih službenika, šahovski turniri, kao i svečanost ispraćaja u penziju kolega koji su ostvarili to pravo. Obilježavanje Dana policije krunisano je Svečanom akademijom tokom koje su zaslužnim pojedincima uručena i priznanja. (RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti