Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

U jeku problema predstavljen Boeing 777X, najveći putnički avion na svijetu

Najveći putnički avion na svijetu Boeing 777X 13. marta je zvanično predstavljen upravi Boeinga u glavnom proizvodnom pogonu ove kompanije u Everettu, u Washingtonu.Boeing je planirao da u srijedu letjelicu predstavi široj javnosti, ali je njegovo predstavljanje odgođeno nakon pada aviona Ethiopian Airlinesa, što je druga velika avionska nesreća u razmaku od samo nekoliko mjeseci, piše BBC.

Isto tako, zvanično predstavljanje ovog velelepnog aviona također je pojednostavljeno i u glavnom proizvodnom pogonu kompanije kako bi se odala počast stradalim u Boeingovom modelu 737 MAX 8.

Ovaj 77 metara dug avion je znatno veći od svojih prethodnika 777-300ER-a i aviona Airbus A340-600.

Boeing 777X će čak biti malo duži i od dosadašnjeg rekordera 747-8, najnovije verzije “Queen of the Skies” aviona, čiji je predak promijenio poimanje avijacije još prije 50 godina.

Zahvaljujući svojoj dužini, avion je dizajniran tako da se u njega može smjestiti između 400 i 425 putnika u dvije klase. No, broj sjedišta će varirati u zavisnosti od zahtjeva određenih aviokompanija, ali ovo će zasigurno biti najveći dvomotorni avion svih vremena kada počne letjeti sljedeće godine.

DK

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI