Petak, 24 Maja, 2024

U Sarajevu preko noći skočile cijene pita, hoće li uskoro i ćevapi?

Ćevapi i pite su broj jedan na listi omiljenih jela Sarajlija, a informacije koje smo prikupili sa terena neće se svidjeti građanima.

Zbog alarmantnih svakodnevnih poskupljenja i minimalnih plata nedovoljnih za osnovne potrebe većine građana, odlučili smo provjeriti cijene pita i ćevapa u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

U mnogim buregdžinicama u gradu sve vrste pita su, u posljednjih nekoliko dana, poskupjele prosječno za dvije konvertibilne marke po kilogramu, a uzrok tome jeste poskupljenje sirovina.

Na primjer, za 1 kg bureka u godini prije pandemije (2019) bilo potrebno izdvojiti 10 do 12 KM. Sada je cijena u rasponu od 12 do 14 KM, a negdje je 1 kg sjeckanog bureka 16 maraka.

Zeljanica i sirnica koje su po 1 kg koštale 10 KM, sada su 12 KM, a krompiruša koja je koštala 7 – 8 KM, sada košta 10 KM.

U obilasku i razgovoru sa vlasnicima buregdžinica uvjerili smo se da je došlo do primjetnog porasta cijena, prosto usljed poskupljenja osnovnih životnih namirnica više nisu mogli zadržati cijene koje su bile prije pandemije.

“U dogovoru smo odlučili da podignemo cijene, a glavni razlog jeste kao što znate poskupljenje ulja, brašna, a i narasla je nabavna cijena mesa“, kazali su nam u jednoj od buregdžinica.

U jednoj od rijetkih buregdžinica koje još nisu podigle cijene rekli su nam da ne znaju do kada će ostati na starim cijenama. 

“Odlučili smo da ne dižemo cijene sad za sad, međutim sve naše kolege u krugu Baščaršije su ih podigli za dvije konvertabilne marke. Tako je kako je, sigurno je da ćemo i mi nešto u narednom periodu poduzeti”, rekli su nam.

I dok su cijene pita skočile za dvije konvertibilne marke, ćevapi su još uvijek na starim cijenama koje se kreću od 7 do 8 KM, za klasično deset u pola s lukom.

U većini poznatih ćevabdžinica na Baščaršiji, cijena “desetke” je na istom nivou kao i u periodu prije pandemije koronavirusa (2019).

Osim izazova poskupljenja sirovina, privatnicima ostaje i borba za uposlenike bez kojih ostaju zbog odlazaka na rad u inostranstvo. Na kraju zaključuju da je, u ovakvim uslovima kada cijene sirovina svakodnevno divljaju, najteže ali i najvažnije sačuvati kvalitet jela i sačuvati goste.

RADIOSARAJEVO.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti