Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

U Srebreniku alarmantno – prijavljeno oko 300 klizišta

Most tunel

Stanje na području općine Srebrenik je jako kritično. Svi raspoloživi resursi su na terenu. Poplavljeno je oko 1000 stambenih objekata, preko 500 hektara zasijanih površina, porušeno 5 mostova, poplavljene džamije u Bjelavama i Dubokom Potoku, gdje su poplavljene i sve kuće lijevo od podvožnjaka. Odsječene su putne komunikacije za Bjelave, Kuge, Like, Zahiroviće i Ljenobud. Voda je porušila pješački most kod autobuske stanice koji je povezivao dvije strane ovog naselja. Bujica je podrovila magistralni put M – 18 u dužini od 50 metara u blizini tunela, kroz koji teče rijeka. Saobraćaj je potpuno obustavljen. Policija preusmjerava vozače na alternativne pravce. U naselju Bare pod vodom je više od 20 objekata. Na Kiseljaku je oštećen nasip, koji je brzom intervencijom saniran. Na ovom mjestu je dežurna ekipa s opremom, za slučaj potrebne brze intervencije, kako bi se izbjegla još veća katastrofa.  U naselju Sječe poplavljeno je 20-ak stambenih objekata od nabujale Slanjanske rijeke.

Tunel kliziste

Centar Špionice, svi mostovi i putne komunikacije su pod vodom. Od ostatka općine su odsječena naselja Kosica, Tutnjevac, Hrgovi Gornji i Cerik. Teška situacija je na Ormanici, gdje je probijen nasip i poplavljen pristupni most za G. Hrgove.

tunel kliziste2

U Jasenici je, zbog nabujale Jaseničke rijeke od ostatka općine odsječeno 20-ak kuća. U Lisovićima prekinuta putna komunikacija za naselje Ahmetovići, gdje je poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Dio naselja Mahala je poplavljen, a nekoliko porodica blokirano u svojim domovima. Na raskršću puta za Podorašje i Avdibašiće, voda je poplavila okolne objekte, a putna komunikacija za sva naselja na MP Podorašje je prekinuta. Na potezu od Previla i BP Gazzprom, pa do Asfaltne baze Jata, rijeka Tinja se razlila uširini od oko 300 metara i poplavila nekoliko stotina stambenih objekata. Registrovano je 300 klizišta, od jutros 50 novih. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik, zajedno s Gorskom službom spašavanja, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom i građanima, u akcijama spašavanja, evakuisala je 4o osoba. Zahtjevi za pomoć stižu sa svih strana. 70 porodica je preventivno izmješteno iz ugroženih područja. Načelnik općine Srebrenik, od jutros obilazi ugrožena područja i apeluje na stanovništvo na samoorganizaciju i slušanje uputa Civilne zaštite. Crveni križ Srebrenik, zajedno s volonterima Kluba mladih CK je mobilan, pruža se pomoć ugroženom stanovništvu. U sjedištu CK je otvoren sabirni centar u koji građani donose ćebad, hranu, higijenska sredstva i ostale potrpštine za najugroženije.

tunel kliziste3

Van funkcije je trafo stanica TS _ 20k/V, locirana na Ekonomiji u Tinji Gornjoj, a koja snabdijeva 20-ak trafo stanica i naselja, tako da je veći dio MP Duboki Potok, Tinja i Podorašje bez struje. Ekipe elektrodistribucije ne mogu prići ovom objektu, kako bi ga ponovo stavili u funkciju. Raduje jedino informacija da je nivo rijeke Tinje na Koprića mostu trenutno 3, 30 metara, što je u odnosu na jučerašnjih 4, 20 metara, itekako ohrabrujuće.

tunel kliziste5

tunel kliziste6

tunel kliziste7

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI