Srijeda, 27 Septembra, 2023

U Srebreniku dramatično stanje

tunel1

Kiša i dalje pada nesmanjenim intenzitetom.Stanje na području Srebrenika se dodatno usložnjava.  Svi raspoloživi resursi su na terenu. Srebrenički vatrogasci su se vratili iz Špionice – Tutnjevac, gdje su evakuisali 10 osoba, od kojih su dvije nepokretne. Prethodno su u Potpeću evakuisali 9, a u Tinji 3 osobe. Pozivi za evakuaciju stižu neprestano.

SPASAvanje

Pokrenuta su i brojna klizišta. Poplavljeno je oko 1000 stambenih objekata, preko 500 hektara zasijanih površina, porušeno 5 mostova, poplavljene džamije u Bjelavama i DubokomPotoku, gdje su poplavljene i sve kuće lijevo od podvožnjaka. Odsječene su putne komunikacije za Bjelave, Kuge, Like, Zahiroviće i Ljenobud. Voda je porušila pješački most kod autobuske stanice koji je povezivao lijevu i desnu stranu ovog naselja. Bujica je podrovila magistralni put M – 18 u dužiniod 50 metara u blizini tunela, kroz koji teče rijeka. Saobraćaj je potpuno obustavljen. Policija preusmjerava vozače na alternativne pravce.

potok1

potok

bjelave

U naselju Bare pod vodom  je više od 20 objekata. Na Kiseljaku je oštećen nasip, koji je brzom intervencijom saniran. Na ovom mjestu je dežurna ekipa s opremom, za slučaj potrebne brze intervencije, kako bi se izbjegla još veća katastrofa.  U naselju Sječe poplavljeno je 20-ak stambenih objekata od nabujale Slanjanske rijeke. Centar Špionice, svi mostovi i putne komunikacije su pod vodom. Od ostatka općine su odsječena naselja Kosica, Tutnjevac, Hrgovi Gornji i Cerik. Teška situacija je na Ormanici, gdje je još sinoć probijen nasip i poplavljen pristupni most za G. Hrgove.

koprica most

dzafa

brco2

brco1

U Jasenici je, zbog nabujale Jaseničke rijeke odostatka općine odsječeno 20-ak kuća. U Lisovićima prekinuta putna komunikacija za naselje Ahmetovići, gdje je, još juče poplavljeno nekoliko stambenih objekata. Dio naselja Mahala je poplavljen, a nekoliko porodica blokirano u svojim domovima. Na raskršću puta za Podorašje i Avdibašiće, voda je poplavila okolne objekte, a putna komunikacija za sva naselja na MP Podorašje je prekinuta. Na potezu od Previla i BP Gazzprom, pa do Asfaltne baze Jata, rijeka Tinja se razlila u širini od oko 300 metara i poplavila nekoliko stotina stambenih objekata.

tunel

spionica bingo

spionica

Van funkcije je trafo stanica TS -20k/V,  locirana na Ekonomiji u Tinji Gornjoj, a koja snabdijeva 20-ak trafo stanica i naselja, tako da je veći dio MP Duboki Potok, Tinja i Podorašje bez struje. Ekipe elektro-distribucije ne mogu prići ovom objektu, kako bi ga ponovo stavili u funkciju.

U dijelu industrijske zone u Potpeću poplavljeni su privredni objekti starog Staklomonta, firme „Axemont“, te veći dio asfaltne baze „Jata“ s vozilima i opremom. Nivo rijeke Tinje i dalje je u porastu.

 

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI