Subota, 25 Maja, 2024

U Srebreniku održan sastanak za poljoprivrednike

Na inicijativu Poljoprivrednog zavoda TK, juče je u Plavoj sali Doma kulture Srebrenik, za poljoprivredne proizvođače iz našeg grada održan sastanak na temu: ostvarivanje novčanih podsticaja za poljoprivredu u 2024. godini.

Sastanku su, uz domaćine, prisustvovali direktor Poljoprivrednog zavoda TK-a Fejzo Begović sa saradnicima i savjetnik premijera Vlade TK Nahid Mehić.

Obzirom na važnost teme, sastanku su se odazvali brojni poljoprivredni proizvođači iz Srebrenika koji su ovom prilikom iznijeli i najveće probleme s kojima se suočavaju prilikom ostvarivanja i realizacije prava na novčane podsticaje.

Prema riječima Senada Hasića, stručnog savjetnika za poljoprivredu Gradske uprave Srebrenik, akcenat je stavljen na pojednostavljene administrativne procedure za ostvarivanje podrške, te uskraćivanje novčanih podsticaja poljoprivrednicima za koje se utvrdi da sredstva ne iskorištavaju za one svrhe za koja su namijenjena, što je sve češći slučaj.

S tim u vezi, u narednom periodu će se vršiti pojačane inspekcijske kontrole, za koje je zatraženo da ostanu na kantonalnom nivou, obzirom da gradske nisu ni nadležne za inspekciju poljoprivrednih proizvođača.

Nakon što se sastanci održe u svim gradovima i općinama u TK, izvještaj će se podnijeti premijeru Vlade TK Irfanu Halilagiću, kako bi se sumirale sve informacije s terena, kako bi se sredstva namijenjena unapređenuju poljoprivredne proizvodnje usmjerila tamo gdje će biti najbolje iskorištena.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI