Petak, 24 Maja, 2024

U Srebreniku svečano obilježen Dan pobjede

U prostorijama srebreničkog Doma kulture održana je svečana proširena sjednica Gradskog vijeća Srebrenik, kojom su na dostojan način obilježeni 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Pored gradskih vijećnika, sjednici su prisustvovali i najviši predstavnici privrednog,  političkog, kulturnog i vjerskog života Grada Srebrenika te predstavnici boračkih udruženja i javnih preduzeća i ustanova.

Prigodan referat posvećen ovom značajnom datumu podnio je gradonačelnik Nihad Omerović, naglasivši da je na današnji dan prije 74 godine okončan najstrašniji ratni sukob u svjetskoj historiji koji je donio silne patnje i progone drugih i drugačijih. Prilika je ovo, dodao je Omerović, da se evociraju uspomene na sve patriote, ne samo s prostora BiH, već i iz cijelog svijeta koji su u najstrašnijem ratu u historiji čovječanstva  položili svoje živote u borbi protiv fašaizma. Gradonačelnik Omerović je posebno naglasio da je 9. maja 1945. godine pobijeđen fašizam, ali da on nije potpuno iskorijenjen te da je obaveza svih nas da se hrabro odupremo svim pojavnim oblicima neofašizma koji predstavljaju prijetnju za mir u svijetu. O ovom značajnom datumu i doprinosu naroda BiH borbi protiv fašizma u toku Drugog svjetskog rata na sjednici je govorio i Edis Kavgić, zamjenik predsjedavajućeg GV Srebrenik. U drugom dijelu svečane sjednice izveden je prigodan kulturni program posvećen ovom značajnom datumu kojeg su pripremili učenici Mješovite srednje škole Srebrenik.

U sklopu obilježavanja ovog datuma, delegacije boračkih udruženja i predstavnici gradskih vlasti položili su cvijeće na centralni spomenik stradalim braniteljima u proteklom ratu u BiH i spomen-kosturnicu stradalim antifašistima u toku Drugog svjetskog rata.

M.O.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI