Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Učenici mekteba Centar Srebrenik, Špionica i Ćehaje boravili u Minhenu i Grazu /FOTO/

Proteklog vikenda učenici  mekteba Centar Srebrenik, Špionica i Ćehaje, proteklog vikenda, nakon klanjanja akšam-namaza uputili su se prema Minhenu. U subotu ujutro stigli su u prostorije islamskog kulturnog centra Hidaje, gdje su im domaćiniu priredili srdačan doček, nakon čega je uslijedio obilazak grada. Učenici su s oduševljenjem prihvatili posjetu izložbenom salonu BMW-a, obišli su Olimpia park i olimpijski toranj, sa kojeg se vidi radijus 80 km. S obzirom da su vremenske prilike bile izuzetno povoljne pogled s tornja ispunio sva očekivanja.

 

Nakon toga uslijedio je poseban ručak, izuzetan specijalitet majstora Kurda iračkog porijekla.  Vodiči pri obilascima su bili Ermin i Monika Džinić sa sinom Nedimom i Muhamed Ibrahimović, džematlije džemata Hidaje, koji su uložili nesebičan trud da učenici upoznaju Minhen  na najbolji način.

Na akšam-namazu  učenici iz Srebrenika, te hor i džematlije džemata Hidaje, su u Islamskom kulturnom centru izveli bogat,  zajednički program uz obraćanje imama džemata Hidaje Nusreta ef. Hodžića i Abdulvehaba ef. Vehabovića. Domaćinima su se obratili Refik ef. Hodžić i Jasmin ef. Begunić, a vazi-nasihat je održao Emir ef. Brašnjić.  Uslijedila je i razmjena poklona.

 

 Nakon druženja, djeca su, na najljepši mogući način ugošćena kod domaćina, čemu u prilog govori i činjenica da je Emir ef. Brašnjić, od mnogih svojih učenika je čuo riječi: ˝Efendija, ja sam bio/bila  kod najbolje porodice.˝

U nedjelju prije podne, su se uputili ka Grazu gdje ih je dočekao Fikret ef. Fazlić sa svojim džematlijama, uglavnom mladim aktivistima, gdje su,  uz vodiče od strane džemata u Grazu, obišli ovaj prelijepi grad, a posebno je imresivan bio pogled na Graz sa Schlosberga. Učenici se se sretni vratili svojim kućama u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima.

-“Ovom prilikom želimo zahvaliti svim džematlijama džemata Hidaje i Graz na čelu sa njihovim imamima, a posebnu zahvalnost ističemo gospodinu Fahrudinu Bradariću, predsjedniku džematskog odbora Hidaje, za učešće u realizaciji ove ekskurzije, smještaj, ugošćavanje i brigu o učenicima Nadamo se da će džemati Hidaje i Graz uzvratiti posjetu našim džematima. Do sada su učenici džemata Centar Srebrenik, osim mnogih gradova u Bosni i Hercegovini posjetili Istanbul, Zagreb, Podgoricu”,- ističe Emir ef. Brašnjić.

VIJESTI

Najnovije vijesti