Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIUkrajinci traže reakciju: Slobodan Šoja, nekadašnji bh. diplomata bio posmatrač na nelegalnom...

Ukrajinci traže reakciju: Slobodan Šoja, nekadašnji bh. diplomata bio posmatrač na nelegalnom referendumu u Ukrajini

Dmitro Lubinec, komenar ukrajinske Vrhovne Rade (parlament) za ljudska prava, objavio je popis “međunarodnih promatrača” koji su “nadzirali” lažni ruski referendum na okupiranim područjima Ukrajine.

Kaže da je važno znati imena onih koji pomažu agresorskoj državi, “legitimirajući još jednu laž”.

On i njegov tim koristili su obavještajne podatke kako bi analizirali ljude koje je ruski predsjednik Vladimir Putin uključio u “posmatranje” tih “glasanja”, prenose ukrajinski mediji.

“Uglavnom su ti “referendumski promatrači”, dugogodišnje marionete Kremlja. Vidimo da je, u usporedbi s 2014., Rusiji sve teže pronaći one koji bi izgledali respektabilno i bili spremni na suradnju s agresivnom i terorističkom državom”, napisao je Lubinec.

Portal IMI želi skrenuti pozornost da se na objavljenom popisu nalazi više medijskih osoba, političkih promatrača, urednika i novinara. Ili se barem tako nazivaju.

soja ukrajina 2
Navodi ukrajinskog portala

Dmytro Lubinets je dodao da je odlučio kontaktirati Službu sigurnosti i Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema njegovim riječima, ovi resori trebaju odgovoriti na činjenicu da su stranci ilegalno prešli granicu, bili na privremeno okupiranim područjima i sudjelovali u nezakonitom “referendumu” kojim se dovodi u pitanje teritorijalna cjelovitost Ukrajine.

“Potrebno je zahtijevati od vlada drugih zemalja da se njihovi građani suoče s odgovornošću, konkretno političkom i pravnom.

Također smatram potrebnim uključiti te osobe na popis nepoželjnih osoba kako u Ukrajini, tako i u drugim demokratskim zemljama”, rekao je. komesar za ljudska prava.

Ono što je za nas šokantno, jeste da se na listi “promatrača” referenduma čiji je cilj okupirana ukrajinska područja pripojiti Rusiji nalaze i dva imena iz Bosne i Hercegovine:

Bosna i Hercegovina

“Oleg Soldat – navodi se da je poznati povjesničar, o kojem Google malo zna, u slobodno vrijeme drži predavanja poput „Padobran, ples i zbor: Rusija u svjetskoj kulturi“ za Zakladu Ruski svijet u Banjoj Luci.

Slobodan Šoja, bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu, sada redoviti sudionik “posmatranja” izbora u Rusiji”, navodi ukrajinski portal imi.org.ua.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari