Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETUN-ov ured: U Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila

UN-ov ured: U Ukrajini ubijeno više od 7.000 civila

Više od 7.000 civila ubijeno je u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u februaru prošle godine, objavio je Ured UN-ovog visokog komesara za ljudska prava (OHCHR), prenosi Sky News.

– Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teške artiljerije, višestrukih sistema raketnih bacača, projektila i zračnih napada – saopćio je OHCHR.

UN-ov Ured za ljudska prava rekao je da je potvrdio 7.031 smrt civilnih osoba, no vjeruje da je stvarni broj “znatno viši” s obzirom na to da mnogi izvještaji još čekaju potvrdu te da su područja gdje se odvijaju teške borbe nedostupna.

Većina zabilježenih civilnih smrti dogodila se u područjima pod kontrolom Ukrajine – 6536, u poređenju s 495 smrtnih slučajeva u područjima koja drže Rusi.

OHCHR nije pripisao odgovornost za navedene smrti. Ukrajina kaže da bi broj ubijenih civila mogao biti i više desetaka hiljada. Obje zemlje odbijaju da su namjerno ciljale civile.
(Vijesti.ba / FENA)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari