Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Upozorenje građanima zbog sve učestalijih požara u TK!

Posljednjih dana evidentiran je značajan porast broja šumskih požara i požara niskog rastinja na području Tuzlanskog kantona.  Najveći broj  ovih požara prouzrokovan je  nesavjesnim paljenjem vatre pri spaljivanju korova, suhe trave, lišća, poljoprivrednih i drugih otpadaka prilikom obavljanja proljetnih radova, čišćenja poljoprivrednih, šumskih i drugih površina na otvorenom prostoru.

pozar1(1)

S ciljem blagovremenog preduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara, Kantonalna uprava civilne zaštite upozorava na zabranu loženja otvorene vatre u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume (član 20. Zakona o šumama, “Službene novine TK”, broj: 9/12 i 17/13). Fizičko lice koje loži vatru suprotno propisanoj odredbi može biti kažnjeno novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM (član 59. navedenog zakona).

Fizička i pravna lica treba strogo da se pridržavaju svih propisanih preventivnih mjera prilikom loženja vatre na otvorenom prostoru, uz maksimalan oprez i odgovorno ponašanje:

Spaljivnje vršiti uz maksimalne mjere opreza i lično prisustvo dok otpad ne izgori; Ne ostavljati upaljenu vatru ili žar; Prije napuštanja mjesta paljenja vatre, obilno politi vatru ili žar vodom, ili zatrpati zemljom; Paljenje vršiti u ranim jutarnjim, nikako u večernjim satima; Posebno voditi računa da se paljenje otpada ne vrši u blizini šuma, privrednih i stambenih objekata, benzinskih pumpi i minskih polja; Spaljivanje nikako ne smiju raditi starije i teže pokretne osobe.

Nosioci zaštite od požara (organi uprave, institucije, pravna lica i građani), treba da preduzimaju sve preventivne mjere propisanje Planovima zaštite od požara.

Mole se građani da ukoliko uoče šumski požar ili požar koji prijeti da će se prenijeti na šumu, odmah o tome obavijeste vatrogasnu jedinicu na broj 123, policijsku stanicu na broj 122 ili civilnu zaštitu na broj 121. Pravovremena reakcija veoma je važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Izvor: RTV Slon

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI