Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETUpućen zahtjev za produženje olakšica pri kupovini električnih automobila

Upućen zahtjev za produženje olakšica pri kupovini električnih automobila

Ova godina važna je za elektromobilnost u našoj zemlji jer su po prvi put omogućene olakšice i poticaji za kupovinu električnih i elektrificiranih automobila. Za narednu godinu upućena je inicijativa za produženje ali i proširenje takvih olakšica.

Ispred Privredne komore FBIH, te Udruženja za elektromobilnost i Udruženja ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima koji djeluju u okviru Komore upućena je inicijativa – zahtjev za produženjem odluke o suspenziji carina na uvoz električnih vozila i smanjenju iste na uvoz hibridnih vozila, te ekstenzijom navedene odluke za električni teretni i autobusni program.

Zahtjev je upućen prema Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je ranije ove godine uputilo inicijativu Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine o suspenziji carina na električne automobile i umanjenju carina na hibridne automobile. Na osnovu te inicijative Vijeće Ministara BiH donijelo je odluku 06.09.2022. s rokom važenja o 31.12.2022. što je svakako pozitivan pomak, ali je riječ o kratkom periodu od svega 4 mjeseca u kojem ovlašteni zastupnici i trgovci automobilima nisu u mogućnosti naručiti, uvesti i distribuirati planirane količine električnih i hibridnih automobila.

Iz Udruženja za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH ukazuju na to da bez produženja usvojena Odluka neće pokazati stvarne efekte i to:

  • sa ekološkog aspekta smanjenja zagađenja iz transporta
  • porasta broja uvezenih električnih i hibridnih vozila
  • dodatnog punjenje budžeta iako kroz nešto nizu carinu i PDV, ali uz veći broj uvezenih električnih i hibridnih automobila
  • kroz nove prihode u ovlaštenim servisima, osiguranju vozila, naplatom putarina, nova zapošljavanja kod ovlaštene mreže trgovaca
  • dugoročne mjere i razvojni koncepti kroz nabavke specijalnih alata, punionica i opreme koja bi dodatno akumulirala budžet, te unaprijeđenje automobilskog sektora sa aspekta dodatnog angažmana, zapošljavanja odnosno više privrednih aktivnosti i većeg prihoda iz iste.

Dodatno, na putu dekarbonizacije i smanjenja zagađenja iz transporta, zemlje EU pridaju veliki značaj elektrifikaciji gradskog prevoza (električni autobusi) i teretnom električnom programu. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari