Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIUz pomoć EU posao će naći 600 osoba, osniva se 190 tvrtki

Uz pomoć EU posao će naći 600 osoba, osniva se 190 tvrtki

Omogućiti zapošljavanje najmanje 600 nezaposlenih osoba te stvoriti uvjete za osnivanje više od 190 malih poduzeća ključni je cilj projekta “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), a koji predstavlja nastavak aktivnosti Unije usmjerenih na gospodarski oporavak BiH i njezinih lokalnih zajednica, piše Večernji list BiH.

Saradnja aktera

U srži projekta koji financira EU s četiri miliona eura, a realizira Međunarodna organizacija rada (ILO) u BiH je intenziviranje saradnje između privatnog sektora, obrazovnih institucija i predstavnika, a namjera je na najbolji mogući način odgovoriti potrebama tržišta rada te omogućiti bolje iskorištavanje komparativnih prednosti kojima raspolaže BiH. Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH očekuje se da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba.

Šef Izaslanstva EU-a i posebni predstavnik EU-a u BiH veleposlanik Johann Sattler uputio je na problem nezaposlenosti, naglasivši kako se moramo zapitati što su razlozi. -Prije svega, jedan od osnovnih razloga je postojanje nesklada između zahtjeva na tržištu rada i vještina koje se nude od radne snage – objasnio je Sattler, naglasivši kako je u cilju prevladavanja ovoga nesklada Europska unija s partnerima, a, prije svih, Međunarodnom organizacijom rada, ali i drugima, udružila snage kako bi se ta problematika rješavala.

Sattler je dodao kako se projekt realizira kroz lokalna partnerstva, a posredstvom kojih se okupljaju različiti akteri kao što su predstavnici vlasti, obrazovne institucije, privatni sektor, ali i drugi. Fokus se pritom stavlja na one ekonomske grane koje BiH donose komparativne prednosti, kao što su IT industrija, robotika, drvoprerađivački sektor, poljoprivreda.

Opredijeljenost EU-a

– Planiramo organizirati potporu za više od 1500 nezaposlenih, a sigurni smo da će značajan broj njih naći stalan i odgovarajući radni odnos – istaknuo je Sattler, dodavši kako je vrijednost projekta veća od 4 miliona eura te je on znak opredjeljenja EU-a za rješavanje ove problematike. Projektna koordinatorica ILO-a Amra Selesković izrazila je nadu da će, osim prekvalifikacije i zapošljavanja, u okviru projekta biti formirano i više od 190 novih malih poduzeća, kao i da će 600 osoba dobiti posao, poručivši kako će EU, uz stručnu potporu Međunarodne organizacije rada, osigurati maksimalne uvjete da partnerstva budu održiva.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari