Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

V. Britanija: Stopirana vakcina, razbolio se učesnik studije

Foto: Ilustracija

Kompanija “Astrazeneka” saopštila je da je pauzirala globalna ispitivanja svoje eksperimentalne vakcine protiv virusa korona, uključujući provjere u završnoj fazi, jer se jedan učesnik studije neočekivano razbolio.

Vakcina koju je razvio Univerzitet Oksford je, prema opisu iz Svjetske zdravstvene organizacije, vjerovatno najbolji kandidat u svijetu i najnaprednija u smislu razvoja.

Suspenzija procesa umanjuje šanse da će vakcina biti masovno dostupna u skorije vrijeme. SAD su ranije najavile da će ubrzati proces njenog odobravanja prije novembarskih predsjedničkih izbora.

Britanska kompanija je objavila da je dobrovoljno pauzirala ispitivanja kako bi nezavisna komisija mogla da razmotri podatke o bezbjednosti i radi na tome da minimizira uticaj na vremenski okvir razvoja vakcine.

“Ovo je rutinska akcija koja mora da se obavi kada god postoji potencijalno neobjašnjiva bolest tokom ispitivanja”, navodi se u saopštenju.

Nije objavljeno o kojoj bolesti je riječ, ali se očekuje da će se učesnik studije oporaviti, prenosi “Stat njuz”, koji je prvi izvijestio od suspenziji zbog “sumnjive ozbiljne i nepovoljne reakcije”.

“NJujork tajms” piše, pozivajući se na osobu upućenu u situaciju, da je učesnik ispitivanja iz Britanije obolio od transverzalnog mijelitisa, odnosno upale koja zahvata kičmeni stub i često je povezana sa virusnom infekcijom.

Za sada nije jasno da li je bolest povezana sa “Astrazenekinom” vakcinom, dodaje se u izvještaju.

(BHRT)

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE