Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETVlada TK i Ambasada SAD –a potpisale Memorandum o razumijevanju o saradnji...

Vlada TK i Ambasada SAD –a potpisale Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije

Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije koji su potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u ime Vlade TK i direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona Stephen Glaser korak je naprijed u borbi protiv korupcije i dat će značajnu podršku u radu novoformiranog Ureda za borbu protiv korupcije u Tuzlanskom kantonu.

Memorandumom je predviđeno da Ured za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ministarstvu vanjskih poslova SAD –a, kao odjel pri Ambasadi SAD –a u Sarajevu finansira paket tehničke pomoći Vladi TK kao vid pomoći u borbi protiv korupcije i radu Ureda za borbu protiv korupcije.

„Ovaj Memorandum je vjetar u leđa Vladi TK da ove procese nastavi kako bismo u konačnici uspostavili sam Ured i stavili u puni kapacitet onoga što treba da bude posao tog ureda i njegova nadležnost“, izjavio je Irfan Halilagić, premijer TK 

Ovim se žele postići održive dugoročne promjene u institucijama i antikorupcijskim sistemima kroz koordinirani i integrirani pristup suzbijanju korupcije, s posebnim naglaskom na poboljšanje preventive, kontrole i istrage. Borba protiv koprupcije za nas je jedna od ključnih stvari za budućnost BiH, poručio je predstavnik Američke ambasade.  

„Svaka vlada koja želi da se bori protiv korupcije, mi smo tu da pomognemo. Korupcije ima u svakoj zemlji, uključujući i Sjedninjene države i zbog korupcije u SAD –u mi smo naučili kako da se borimo protiv nje. Ovdje smo da pomognemo novouspostavljenom uredu za borbu protiv korupcije i važno je da čestitamo vladi na napretku koji je napravila do sada. Ovo je tek treći Ured u cijeloj zemlji nakon Sarajeva i Brčkog, zato anm je drago što možemo podržati ovaj ured. Znamo da će biti dosta izazova za vladu ali mormo se boriti zajedno protiv korupcije”, izjavio je Stephen Glaser, direktor Odjela za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

RTV SLON

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari