Petak, 14 Juna, 2024

Vučić: ‘Plate u vojsci bit će preko 2.000 eura. Momci, prijavljujte se, ozbiljno se naoružavamo’

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić građanima se obraća gotovo svaka dva dana, a svako izlaganje najavljuje se kao historijsko ili presudno.

Tako je u srijedu, 4. januara, održao svoju godišnju konferenciju, koja je zamišljena kao rezime 2022. i najava onoga što Srbijance čeka u 2022.

“Postoje ljudi koji znaju da je njihova zemlja važnija od lidera i političkih partija. Ne bih davao bolje ocjene, da to opisujem u superlativima, ali uspjeli smo sačuvati finansijsku stabilnost, našu ekonomiju, imamo rast između 2,3 i 2,5 posto, podigli smo plaće i penzije najviše u Europi, samo jedna zemlja u Europi može se usporediti s nama”, rekao je Aleksandar Vučić, prenosi Telegraf.

Dodao je i da je “ovo njegov posljednji mandat i da neće mijenjati Ustav“.

“Sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke stranke. Moj posao je da budem na strani građana i ovoliko koliko još mogu da to činim na najbolji mogući način unatoč teškim prilikama s kojima se suočavamo”, dodao je Vučić.

Vučić je istaknuo da je stopa javnog duga Srbije u prvih pet u Europi “što je ogroman uspjeh”.

“Govorim ovo jer nije moguće izvući nijedan parametar u ekonomiji i reći da je to dovoljno, morate imati u vidu 10 parametara da biste mogli izvoditi zaključke. Imamo povijesni najnižu stopu nezaposlenosti – 8,9 posto, stopa javnog duga svega 55 posto, tečaj dinara čvrst je kao stijena od 2012. godine”, rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ima 62 posto od ukupnih zapadnih investicija na Zapadnom Balkanu.

“Godine 2022. stvorili smo 60 milijardi, ali to nije dovoljno, nećemo se smiriti dok ne dođemo do 100 milijardi”, istaknuo je Vučić.

Kazao je i da su plate porasle sa 331 eura (660 KM) na 642 eura (1.380 KM), a da se u ožujku očekuju prosjećne plaće od 735 eura (1.470 KM).

Dodao je da Srbija ima u rezervi pšenice za 20 mjeseci, kukuruza za 13 mjeseci i suncokreta za 30 mjeseci.

Benzina već imamo dovoljno za 99 dana, dizela za 87. Važno je i obrazovanje, prije svega dualno, što pravi razliku između Srbije i ostalih zemalja u regiji. Trebaju nam dodatna ulaganja u IT sektor, u umjetnu inteligenciju. Srbija mora biti jedna od 30 zemalja koje će biti prve u tome”,  istaknuo je srbijanski predsjednik.

Vučić je dodao da je mnogo novca uloženo u očuvanje sigurnosti.

“Plaće u vojsci bit će ogromne. Osnovne plate ići će preko 2.000 eura (4.000 KM), Momci, prijavljujte se. Bit će 5.000 specijalaca umjesto 1.500, ozbiljno se naoružavamo“, rekao je Vučić.

IZVOR:RADIOSARAJEVO.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti