Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETOsiguran zamjenski lijek za liječenje zaraženih HIV-om

Osiguran zamjenski lijek za liječenje zaraženih HIV-om

U Bosni i Hercegovini došlo je do naglog porasta broja zaraženih virusom HIV, a dodatnu paniku je izazvala informacija o nestašici zaliha lijeka “efavirez” u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Kako je navedeno, lijek je još početkom maja trebao biti dostavljen ovoj zdravstvenoj ustanovi. „Avaz“ je kontaktirao Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, iz kojeg nam je potvrđeno da je došlo do problema u distribuciji ovog lijeka, ali da mjesta za paniku nema, jer je osiguran zamjenski lijek.

Kako su nam kazali, došlo je do privremenog nedostatka lijeka na našem području, jer je dobavljač onemogućen da ga isporuči.

Objašnjavaju da je Komisija za uvođenje osiguranika u pravo korištenja antiretrovirusnih lijekova izdala saglasnost za predloženu zamjensku terapiju te su nadležne zdravstvene ustanove opskrbljene, tako da liječenje osoba zaraženih HIV-om nije dovedeno u pitanje.

– Svrha zamjenske terapije je upravo ta da pacijenti ni u jednom trenutku ne ostanu bez terapije ukoliko nije moguće imati primarnu terapiju – kazali su.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari