Nedjelja, 14 Aprila, 2024

Znate li koja namirnica je najbolji izvor kalcija?

Kalcij je mineral koji ljudsko tijelo sadrži u najvećim količinama. Zubi i kosti sadrže najviše kalcija, a živčane ćelije, tjelesna tkiva, krv i druge tjelesne tekućine također imaju obilnu količinu ovog minerala.

Kalcij pomaže u oblikovanju i održavanju zdravih zuba i kostiju. Odgovarajuća razina kalcija u tijelu tokom života može pomoći u prevenciji osteoporoze i drugih oboljenja kostiju.

Kalcij pomaže vašem tijelu kod:

Izgradnje jakih kostiju i zuba

Zgrušavanju krvi

Slanju i primanju živčanih signala

Stiskanju i opuštanju mišića

Oslobađanju hormona i drugih hemikalija

Održavanju normalnih otkucaja srca

Iako je dobro poznato da su mlijeko i mliječni proizvodi odličan izvor kalcija, najbolji izvor ovog minerala možda će vas začuditi. Sardine, koje su poznate po sadržaju zdravih omega 3 masti, su također najbolji izvor kalcija koji možete odabrati.

Sardine su odličan izbor za one koji su intolerantni na laktozu, alergični na mliječne proizvode, ili
im je jednostavno potrebno više kalcija u ishrani. Sardine su također odlična namirnica za trudnice kojima su potrebne alternativne opcije za unos kalcija.Konzumiranje kalcija je neophodno za održavanje dobrog zdravlja, a ako niste ljubitelj mlijeka i mliječnih proizvoda, Body.ba vam savjetuje da odaberete sardine. Eva sardine su kvalitetan proizvod koji sadrži čak dva puta više vitamina D od jaja. Vitamin D je neophodan za jak imunitet, a zahvaljujući ovom vitaminu, vaše tijelo će puno bolje apsorbirati kalcijum. Osim visokog sadržaja kalcija, sardine obiluju i korisnim vitaminom E, koji je neophodan za zdravlje očiju i kože.

VIJESTI

ZANIMLJIVOSTI