Petak, 9 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETOd 160 terorističkih napada u Evropi ni jedan nije imao veze s...

Od 160 terorističkih napada u Evropi ni jedan nije imao veze s BiH

vijece ministara sjednica sedmi septembar 2016 foto 2

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je u Sarajevu da su sastanci koji su u proteklih desetak dana održani u Londonu, Briselu i Sofiji imali značajne efekte za BiH u političkom i ekonomskom smislu.

Na tim važnim sastancima razgovarano je o brojnim temama poput jačanja razvoja ekonomije, regionalnoj saradnji te stabilnosti i sigurnosti u zemljama zapadnog Balkana.

Sedmi samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (16+1) održan u Sofiji rezultirao je potpisivanjem sporazuma koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu, što je, kaže Zvizdić, izvanredna prilika za bh. proizvođače, a postoji i najav za prošenje palete proizvoda koje će BiH moći izvoziti u Kinu.

Dogovoreno je da naredni sastanak ministra transporta ovih 16 zemalja bude organiziran u Sarajevu što će također biti prilika da Bosna i Hercegovina prezentira potencijale u oblasti transporta i osigura privlačenje novih investicija sa zemljama istočne Evrope, a to podrazumijeva daljnju izgradnju autoputa i željezničkog saobraćaja te proširenje međunarodnih aerodroma.

Konferencija o inovacijama 16 zemalja centrale i jugoistočne Evrope trebala bi biti organizirana od 5. do 8. novembra ove godine kada će se napraviti generalni plan razvoja informacionog sistema i procesa digitalizacije to će omogućiti značajniji ekonomski razvoj i integriranje zapadnog Balkana na tržište Evropske unije.

Zvizdić je napomenuo da je potpisan i Sporazum u oblasti turizma s Kinom zbog čega se ove godine očekuje 50.000 turista iz te zemlje, kao i udvostručenje tog broja naredne godine jer “Putevima Valtera” predstavlja najprivlačniju turističku atrakciju za šta su zainteresirani Kinezi koji dolaze u BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari