Subota, 10 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKČlanovi Škole tradicionalne muzike „Sevdah koncept“ Srebrenik predstavljali BiH u Italiji

Članovi Škole tradicionalne muzike „Sevdah koncept“ Srebrenik predstavljali BiH u Italiji

Sevdah koncept za web 1

Članovi UG Centar za muzičko obrazovanje i kulturu – Škola tradicionalne muzike „Sevdah koncept“ Srebrenik kao jedini predstavnici BiH učestvovali su na Međunarodnom festivalu tradicionalne muzike u talijanskom gradu Trevisu.

Na 23. „Giavera festival international“ učestvovali su predstavnici iz 120 zemalja sa svih kontinenata, a mladi muzički talenti iz Srebrenika imali su priliku da otvore ovaj tradicionalni festival.

–„Organizatorima je bilo zanimljivo što u našoj Školi tradicionalne muzike ima puno harmonika, instrumenta koji je nastao u Italiji, i zbog toga su nam pružili priliku da otvorimo ovu muzičku smotru. Osim nastupa na otvaranju, održali smo još tri koncerta na kojima smo promovirali tradicionalnu bosansku sevdalinku, a odražli smo i poseban polustani koncert za učesnike festivala koji je oduševio muzičare iz preko 100 zemalja svijeta“, ističe Nermin Hasanović, mentor Škole tradicionalne muzike „Sevdah koncept“.

Na festivalu koji nije bio takmičarskog karaktera, tradicionalne bosanske pjesme interpretirali su vokalni solisti prof. Selma Hasanović i Vedin Mustafić u pratnji 12 mladih harmonikaša pod vodstvom svog mentora Nermina Hasanovića.

Pomoć u prezentaciji naše države mladim talentima iz Srebrenika pružio je član Organizacionog odbora Međunarodnog festivala tradicionalne muzike Nijaz Delić iz Gračanice koji već godinama živi i radi u Italiji. U cilju edukacije mladih muzičkih umjetnika, tokom boravka u Italiji članovi Škole tradicionalne muzike posjetili su i muzej „Vivaldi“ u Veneciji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari