Nedjelja, 14 Jula, 2024

70. godišnjica izgradnje pruge Brčko – Banovići, prva pruga koju su izgradila djeca

omladinska-radna-akcija

U povodu obilježavanja 70. godišnjice od izgradnje pruge Brčko – Banovići, u srijedu (02.11.2016.godine) u Plavoj Sali BKC-a Tuzla sa početkom u 11 sati će biti upriličena konferencija za medije na kojoj će predstavnicima medija biti prezentiran program obilježavanja ovog jubileja. Predviđeno je da se predstavnicima medija obrate premijer Tuzlanskog kantona i predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje ove godišnjice Bego Gutić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli Izet Šabotić, direktor Arhiva TK Omer Zulić, direktor RTV TK (medijski pokrovitelj) Almir Mulabećirović i predsjednik SABNOR-a TK Zlatko Dukić.

Ideja da se izgradi željeznička pruga koja bi povezivala bogata rudna nalazišta uglja iz banovićkog bazena sa glavnom saobraćajnicama u zemlji, odnosno sa velikim potrošačkim centrima u svim dijelovima zemlje, postojala je još i prije izbijanja Drugog svjetskog rata. Kada su ratne strahote stale, izgradnja pruge Brčko – Banovići bila je među prvim investicionim projektima bivše Jugoslavije.

brcko3

Dužina ove pruge  je 92 kilometara. Nastala je kao rezultat prve omladinske radne akcije u Jugoslaviji. Prema dostpunim podacima na njenoj izgradnji učestvovalo je više od 62.000 omladinaca iz cijele Jugoslavije i više od 1.000 brigadira iz inozemstva.

Sredinom marta 1946. godine građevinsko odjeljenje tadašnjeg ministarstva prometa dobilo je nalog za izvođenje pripremnih radova. Elaborat o izgradnji bio je gotov za nepunih mjesec dana. Na dan 1. aprila počele su pripreme i taj datum danas se uzima kao datum početka omladinskih radnih akcija  na izgradnji ove pruge. Radovi su završeni u rekordnom roku, a prvi voz ovom prugom prošao je 7. novembra iste godine.

Miroslav Krleža rekao je kako: ovo nije prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca.

brcko-2

Osim što je pruga osiguravala opskrbu ugljem velike gradove u dolini rijeke Save, ona je bila značajna i radi dopremanja hrane izgladnjele i razorene sjeveroistočne Bosne. Godinu dana kasnije 1. aprila  1947. počela je izgradnja i pruge Bosanski Šamac – Sarajevo.

brcko-banovici

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI