Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

70. godišnjica pruge Brčko-Banovići, prigodna svečanost sutra i u Srebreniku

pruga1

(photo: Željeznička stanica u Tinji)

Od 4. do 7. novembra ove godine obilježava se  70. godišnjica izgradnje željezničke pruge Brčko-Banovići. Programom manifestacije za sutra je planirana vožnja svečanim vozom koji će krenuti iz Banovića u 10 sati ka Brčkom, uz odgovarajuća zadržavanja na stanicama. Između ostalih, prigodna svečanost biće održana i na željezničkoj stanici u Srebreniku gdje je dolazak svečanog voza planiran oko 12 sati i 20 minuta.

Izgradnja ove pruge je prvi projekat u Evropi koji je realiziran na dobrovoljnoj bazi, a u kojem je učestvovalo skoro 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta. Njena izgradnja je završena za manje od šest mjeseci. Ona i danas ima veliki značaj za  TK, kao i cijelu zemlju.

pruga2

Ideja o izgradnji željezničke pruge koja bi spajala bogata nalazišta uglja banovićkog bazena sa glavnim prometnicama, a preko njih i sa udaljenim potrošačkim centrima postojala je još i prije Drugog svjetskog rata. Po završetku rata, još u periodu obnove Jugoslavije od ratnih razaranja, prije početka planske izgradnje socijalističke privrede, ovo je bio jedan od prvih velikih investicijskih projekata.

Za budući petogodišnji plan u slobodnoj Jugoslaviji bilo je prijeko potrebno osigurati solidnu sirovinsku bazu. Bogate naslage banovićkog uglja, za jugoslovenske prilike relativno visokokaloričnog, sa vrlo pogodnim uslovima eksploatacije, potakle su najviše rukovodeće organe privrede da još početkom 1946. godine odluče da se tokom te godine započne izgradnja ove pruge. Bilo je predviđeno i isplanirano sagraditi prugu za sedam mjeseci. Taj zadatak bio je završen u rekordno kratkom vremenu.

pruga3

Prvi voz ovom prugom prošao je 7. novembra 1946. godine.

Miroslav Krleža je rekao: „Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca“.

 

pruga4

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI