Srijeda, 21 Februara, 2024

Bh. ljekari pokrenuli medicinski portal, pouzdane informacije na jednom mjestu

On line liječenje, savjeti i dijagnoze, kao I sve veći broj stranica koje pišu o zdravstvenim temama često pozivajući se na neprovjerene izvore jedan je od razloga koji su nagnali prof. dr. Nermina Salkića, specijalistu gastroenterologije sa UKC-a Tuzla na ideju da sa velikim brojem entuzijasta pokrene web portal, koji će informisati, a ne davati zdravstvene savjete potencijalnim bolesnicima, osobama od interesa za ove teme. Ključna riječe je “informisati” jer bolje informacije, bolje zdravlje, rekli bi.

“Željeli bismo da na jednom mjestu, na području gdje se govori našim južnosleovenskim jezicima imamo jednu malu biblioteku svih najčešćih stanja, žalbi koje svako od nas može doživjeti u svakodnevnom životu i da neko može doći na tu stranicu i potražiti odgovor na pitanje. Npr. koji su to uzroci kašlja kod djece ili šta to trudnice trebaju da uzimaju od prehrane”., kazao je prof. dr Nermin Salkić, internista-gastroenterolog u Klinici za interne bolesti UKC-a Tuzla.

Ukoliko ste barem jedanput u internet pretraživač ukucali neki simptom, zasigurno ste naišli na forum na kojem mnogo osoba traži pomoć u uspostavljanju dijagnoze ili čak terapije. Neizbježne su i fotografije različitih osipa i pojava po tijelu kod beba i djece uz pitanje: “Šta je ovo i čime liječiti”. Odgovori na ovakva i slična pitanja dolaze od nestručnih osoba koje se nikada s medicinom nisu srele, a bez ustručavanja daju dijagnoze i propisuju lijekove, koji će navodno ekspresno riješiti problem. Prof. Salkić tvrdi da ovaj portal nije tog tipa, jer i dalje iskreno vjeruje u temeljit pregled pacijenata i odnos ljekar- pacijent. Nema tog razgovora niti komentara koji može zamijeniti temeljiti ljekarski pregled, dodao je prof. Salkić.

“Ono što naši pacijenti rade je da odu na Google ukucaju simptome i nađu odmah tri ili četiri moguća karcinoma od kojih boluje. Karcinomi jesu u porastu u BiH ali ako gledate opštu populaciju jako je malloo pacijenata koji ustvari završe sa dijagnozom karcinoma. Najčepće su razlozi za neka sipmtome banalni.”, dodao je prof. Salkić.

Autor je mnogih naučnih radova, ali i zagovornik uvođenja novina u zdravstveni sistem naše zemlje, sve u korist pacijenata, a njegovi dosadašnji rezultati u liječenju i terapiji to i potvrđuju. Baš poput njega, stručnjaci sa Klinike za bolesti uha, grla i nosa, pulmolozi, neonatolozi i pedijatri smjelo koračaju i prave velike korake ka uspostavljanju i davanju pouzdanih informacija vezanih za zdravstvena stanja i simptome određenih bolesti.

“Namjena ovog portala je da jednim jednostavnim, medicinski objašnjivim, preporznatljivim, jasnim za širu populacionu kategoriju prenesemo informaciju. Ne samo u jednostavnim stvarima, kao što su temperature, povraćanje, proliv, ili recimo epidemije respiratornih infekcija. Da sve one informacije o stvarima koje mogu pomoći roditeljima kod kuće, mogu dobiti na ovoj stranici.”, dodala je Dr. Lejla Osmančević, specijalista – pedijatar u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Internetsko liječenje najranjivije kategorije, mališana, komentirala je za našu televiziju i dr. Osmančević, dugogodišnja pedijatrica u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Apeluje na roditelje, da ni u kom slučaju ne pribjegavaju korištenju interneta i uspostavljanju dijagnoza pretražujući on line stranice sa savjetima o zdravlju.

“U slučaju bilo kakvih dilema, bilo čega, imate priliku da koristite ovu web strancu. Konsultujte se, dogovorite se, Klinika za dječije bolesti ima 24 sata otvoren telefon 303 732 Prijemno odjeljenje klinike i uvijek imate na raspolaganju profesionalce koji će vam pomoći, koji će vam riješiti dilemu koju u tom momentu imate.”, istakla je dr. Osmančević.

I za kraj najbolje je dodati da je dijagnoza temeljni postulat medicinske prakse, doktor na osnovu dijagnoze liječi pacijenta. Postavljanje dijagnoze je srž studija medicine koji traje punih šest godina, a dobro savladan pregled pacijenta donosi oko 80% dijagnoze, razloga zbog kojeg pacijent i posjećuje doktora.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti