Nedjelja, 14 Jula, 2024

BIH na samom dnu liste evropskih zemalja pogodnih za poslovanje

Bosna i Hercegovina nalazi se na samom dnu liste evropskih zemalja pogodnih za poslovanje, navodi se u publikaciji Evropske komore.

Ona se pozicionirala na pretposljednje, 45. mjesto, a ispod nje se nalazi samo Ukrajina.

Kada je region u pitanju, prema ovoj listi Srbija se nalazi na 37. mjestu, Hrvatska se zadržala na 29. poziciji, dok najveći pad na listi bilježi Crna Gora, koja je prošle godine bila na 30. poziciji a sada je zauzela 33. mjesto. Slovenija se nalazi na 22. mjestu i najbolja je u okruženju.

Stručnjaci smatraju da politička nestabilnost u zemlji u velikoj mjeri doprinosi lošem plasmanu.

Takođe, smatraju da investitori prilikom analiza o mogućnostima ulaganja konsultuju i svjetske liste o lakoći poslovanja, na kojima BiH loše stoji, ali, upozoravaju, tu poziciju treba uzeti s rezervom jer se u analizama koriste podaci za samo jedan grad, najčešće glavni grad određene zemlje.

“Ono što u najvećoj mjeri utiče na privlačenje stranih investicija su i poslovno okruženje i politička stabilnost, efikasan rad javne uprave i vladavina prava”, pojasnio je Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju proces registracije poslovnih subjekata, tu je RS osnivanjem jednošalterskog sistema, za razliku od FBiH, kako kaže, napravila značajan iskorak i smanjila vrijeme, troškove i potrebnu dokumentaciju za osnivanje preduzeća.

Istakao je da ono što je potrebno jeste siguran sistem, prepoznatljiva stimulativna i stabilna poreska politika, jer svaki ozbiljan investitor planiranjem posla nekoliko godina unaprijed želi tačno da zna kolika su opterećenja, odnosno izdvajanja po svim osnovama.

“Međutim, mi se ne možemo pohvaliti tom stabilnom poreskom politikom jer je činjenica da nam se i fiskalni, ali i parafiskalni nameti stalno mijenjaju, odnosno da često dolazi do novih opterećenja na privredu”, dodao je Blagojević. (Nezavisne novine)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti