Petak, 27 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas je Svjetski dan bicikla: Neprevaziđeno i krucijalno sredstvo prijevoza

Danas je Svjetski dan bicikla: Neprevaziđeno i krucijalno sredstvo prijevoza

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je prije četiri godine 3. juni proglasila Svjetskim danom bicikla.

To je urađeno ciljem posvećivanja pažnje biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Danas, u vremenu kada je potpuno neizvjesna opskrba fosilnim gorivima te je samim tim i svaki vid prijevoza koji se oslanja na ista isto tako vrlo upitan, značaj bicikla u životu svih stanovnika planete koju dijelimo postaje još značajniji.

Udruženje Giro di Sarajevo ovaj poseban dan 2022. slavi na nekoliko načina. Već 13 godina, udruženje usmjerava svoje resurse ka promociji biciklizma kao sporta, rekreacije ali ponajviše – vida prijevoza. Kapacitete te advokature, odnosno zagovaranja za sve benefite koje biciklizam nosi jednoj zajednici Giro svake godine povećava i širi na različite sfere djelovanja.

U aprilu su bili učesnici konferencije o urbanoj mobilnosti u organizaciji CIVINET-a u Pragu, a koja je bila održana u saradnji sa Centrom za istraživanje prometa iz Brna. Taj posjet gradu koji ima izuzetna iskustva kada je u pitanju održivi urbani saobraćaj bio je sjajna prilika za osnaživanje vlastitih resursa i šansa da se stekne iskustvo koje će se moći aktivno implementirati i u Sarajevu.

“Naše inicijative ka poboljšanju saobraćaja u Sarajevu, kako biciklista tako i pješaka naišle su na sjajan prijem kako kod institucija tako i kod kantonalnih preduzeća. Sanirano je mnoštvo opasnih saobraćajnica a vertikalna signalizacija, koja je na nekim mjestima bila potpuno zbunjujuća, dovedena je u red”, saopćeno je iz Giro di Sarajevo.

Naglašavaju da su njihove inicijative prepoznate i van granica BiH. To dokazuje poziv i na najveći biciklistički skup na svijetu – Velo-City, koji će ove godine biti održan u Ljubljani i gdje će predstavnik Giro di Sarajevo, inžinjer saobraćaja Damir Margeta, biti jedan od moderatora panela sa međunarodnim učesnicima.

“To nem daje poseban vjetar u leđa da nastavimo raditi još bolje i još angažovanije, kako bi Sarajevo krenulo putem održive urbane mobilnosti, te pružilo mnogo više prilike biciklizmu kao jednom od baznih primjera takve vrste prijevoza”, dodaju.

Klix.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari