Petak, 14 Juna, 2024

Danas posljedni ispraćaj velikog glumca Harisa Burine

Danas će biti klanjana dženaza i obavljen ukop poznatog bosanskohercegovačkog glumca Harisa Burine.

Dženaza će se klanjati u haremu Čaršijske džamije u Zenici poslije džuma namaza, u 13.45 sati. Ukop će se obaviti na mezarju Crkvice.

Komemoracija povodom smrti Harisa Burine bit će održana u BNP-u u Zenici, gdje je bio stalni član.

Vijest o smrti bosanskohercegovačkog velikana glumišta zatekla je mnoge. Glumac u kultnim predstavama “Audicija” i “Tetovirano pozorište” te, izmedju ostalog, u filmovima “Otac na službenom putu”, “Nebo iznad krajolika” te u serijama “Lud zbunjen normalan” i “Vojna akademija” napustio je nas je zauvijek.

“Autentičan glumac. Rekao bih vrlo posebnog stila na pozornici i na filmu. Vodio je jedan nesvakidašnji, pa skoro boemski život. Imao je jednu vrlo dinamičnu energiju, magnetnu. Bio je kozer, voli je društvo, volio se smijati i radovati životu. I bio je jedna energija koju sam ja volio imati u svojoj blizini. I bio sam ponosan na naše višedecenijsko drugarstvo i prijateljstvo”, kaže direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, Dino Mustafić.

Od autorskih projekata, najviše je bio ponosan na monodramu “Ćorkan”, rađenu po djelima Ive Andrića. Posvetio ju je svom ocu za koga je i vezana priča o nastanku ove monodrame.

Za vrijeme rata, Burina je slao pakete roditeljima iz Francuske, a u jedinom paketu koji mu je vraćen, bilo je pismo od njegovog oca i pripovijetka “Ćorkan i Švabica”.

“Kad se negdje bude njegov opus, sada kad ga više nema, kad se bude negdje sistematizovao i stavio u neki kontekst, kad se vidi koliko je on u svim medijima u kojima glumac može da se ostvari, i u autorskim projektima koje je radio. Posebno treba pomenuti, čini mi se u ovom trenutku, tu njegovu monodramu Ćorkan, koju je napravio po djelu Ive Andrića, lik koji se pojavljuje u više Andrićevih djela, posebno je bio ponosan na tu monodramu, to je bio njegov autorski projekat”, ističe reditelj Marko Misirača.

Haris je nekoliko godina živio u Francuskoj, gdje je osnovao pozorište “La Fenêtre” (Prozor), u kojem je nastala i njegova predstava “Ptice Sarajeva”.

N1

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE