Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETDanas se obilježava Svjetski dan pošte

Danas se obilježava Svjetski dan pošte

Svjetski poštanski savez osnovan je 9. oktobra 1874. godine, a pošte širom planete ovaj datum obilježavaju različitim svečanostima nastojeći naglasiti ulogu i aktivnosti poštanskih operatera u društvu.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana pošte “Pošta za planetu” znači i da pošte u svijetu ulažu ogromne napore da poštanske usluge stignu i do najnedostupnijijh mjesta na planeti.

BH Pošta kao dugogodišnja članica Svjetskog poštanskog saveza, prema riječima direktora Službe marketinga Edisa Đerzića, nizom aktivnosti obilježila je Svjetski dan pošte, 9. oktobar i tim povodom su u Sarajevu upriličili druženje s građanima kojima su predstavili svoje usluge.

Naime, 9. oktobra 1874. godine izaslanici 22 države iz Europe, Amerike i Afrike u Švicarskoj su potpisali, tzv. Bernski ugovor, kojim je ustanovljena prva zajednička konvencija o međunarodnom poštanskom prometu.

To je bio i prvi korak prema ostvarivanju načela univerzalnosti poštanske usluge na jedinstvenom svjetskom poštanskom teritoriju. Taj je dan proglašen Svjetskim danom pošte na UPU-ovu Kongresu održanom 1969. godine u Tokiju. Od tada poštanska zajednica slavi ovaj dan kao Svjetski dan pošta.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari