Petak, 19 Aprila, 2024

Dva mjeseca nakon katastrofalnog požara Nevzeta Tursunović uselila se u topli dom u Gornjoj Tinji

Šefket Musić, koordinator velike humane akcije, uručio je Nevzeti Tursunović iz Gornje Tinje kod Srebrenika ključeve novoizgrađene kuće.

Nevzeta je samohrana majka 15-godišnje Emine, a krajem oktobra ove godine u katastrofalnom požaru ostala je bez kuće i kompletnog namještaja. Ovoj teško bolesnoj ženi koja se već duže vrijeme bori s karcinomom dojke, u septembru prošle godine preminuo je muž Redžo, a jedini izvor prihoda joj je skromna penzija. No, zahvaljujući dobrim ljudima, Nevzeta injena kćerka nakon katastrofalnog požara nisu ostale same.

–“Odmah nakon požara održali smo vanrednu sjednicu Vijeća mjesne zajednice na kojoj smo donijeli odluku da porodici Tursunović obezbijedimo privremeni smještaj te da krenemo u akciju na obnovi skoro potpuno izgorjele kuće. Zajedno s volonterima KUD-a “Tinja” i Aktiva žena krenuli smo u prikupljanje novčanih priloga, a zahvaljujući solidarnosti građana obećanje koje smo tada dali porodici Tuirsunović da ćemo ih za dva mjeseca useliti u kuću sada smo evo i ispunili”, ističe Esed Selimović, predsjednik Vijeća MZ Gornja Tinja.

Nova kuća većih je dimenzija u odnosu na staru, a u unutrašnjosti, uz sve prostorije opremljene novim namještajem, nalaze se i potpuno uređeni kupatilo i kuhinja. Teško bolesna Nevzeta duboko je dirnuta ogromnom podrškom komšija i brojnih firmi i institucija koji je u natežim trenucima nisu ostavili samu.

–“Nakon velikog požara mislila sam da više nikada neću imati vlastiti krov nad glavom. No, zahvaljujući ovim dobrim ljudima nepuna dva mjeseca nakon velikog požara ja i moja kćerka imamo potpuno uređen dom o kojem nismo mogle ni sanjati. Ova akcija vratila mi je vjeru u ljude i pokazala da ni u najtežim trenucima ne treba gubiti nadu”, istakla je kroz suze teško bolesna Nevzeta nakon što su joj uručeni ključevi nove kuće.

U izgradnju nove kuće uloženo je blizu 30.000 maraka. Uz mještane Tinje koji su donirali preko 7.000 maraka, ovu akciju su podržali i Općina Srebrenik, Mješovita srednja škola i Fahir Zukić  te firme “Herceg”, “Murex”, “Namještaj kod Kuma”, “Nirmex”, “Prosperitet”, “BH Legno” “Musto”, “Rajčanka”, “Šule” i brojni drugi drugi kolektivi i pojedinci.

Organizatori akcije ističu da će narednih dana postaviti i termičku izolaciju i vanjsku fasadu, čime će potpuno zaokružiti projekt izgradnje nove kuće.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI