Subota, 4 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTISREBRENIKElaborat o izmjeni granice vodnog dobra uz rijeku Tinju na području K.O....

Elaborat o izmjeni granice vodnog dobra uz rijeku Tinju na području K.O. Srebrenik Grad

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donijelo je Rješenje o određivanju granice vodnog dobra uz rijeku Tinju na području Općine Srebrenik broj: UP-I-0525/1-95/13 od 30.01.2013. godine.

Nadležna služba Grada Srebrenika se obratila “Agenciji za vodno područje rijeke Save” Sarajevo sa zahtjevom kojim se traži gubitak statusa vodnog dobra uz rijeku Tinju na području K.O. Srebrenik Grad u Gradu Srebrenik . U zahtjevu je navedeno da je Grad Srebrenik 2016. godine realizovao projekat „Regulacije rijeke Tinje od Koprića mosta do ušća Faćkinog potoka, općina Srebrenik“.

Novoizgrađena regulacija korita rijeke Tinje je izvedena prokopavanjem novog korita nizvodno od Koprića mosta do Faćkinog potoka u naselju Bare, na zemljišnim česticama označenim kao: k.č. 3/3, 3/5, 4/2, 6/2, 7/2, 395/3, 397/2, 400/2, 519/2, 520/2 i 521/2 K.O. Srebrenik Grad u Gradu Srebreniku. Kako je izvedeno novo korito rijeke Tinje, staro korito je napušteno i predstavlja potencijalnu opasnost za stvaranje nelegalne deponije materijala, otpada i kanalizacije. Navedenim lokalitetom niko ne upravlja, niti ga uređuje, što predstavlja potencijalnu opasnost za imovinu i zdravlje ljudi u naselju Bare i teritoriju Grada Srebrenika.

Također Grad Srebrenik planira na lokalitetu napuštenog korita rijeke Tinje, nakon što ove zemljišne čestice izgube status vodnog dobra, provesti urbanizaciju i plansko uređenje prostora u cilju daljeg razvoja gradske zone.

Elaborat o izmjeni granice vodnog dobra uz rijeku Tinju na području K.O. Srebrenik Grad objavljen je na uvid na stranici srebrenik.ba:

271-VODNO DOBRO SREBRENIK-REGULACIJA RIJEKE TINJE OD KOPRICA MOSTA42.37 MB30/11/2022, 15:20

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari