Četvrtak, 22 Februara, 2024

Esma Redžepova othranila 47 djece, a niko joj ni spomenik nije podigao

Esma Redžepova, istinska diva romske muzike, tokom svoje karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manifestacijama.

Održala je više od 22.000 solističkih koncerata u Makedoniji i svijetu, a često je sarađivala s utjecajnim i svjetski poznatim muzičkim imenima. No, možda i više od svoje muzike bila je poznata po svom humanitarnom djelovanju.

Osim što je promovirala romsku kulturu, svoje bogatstvo za života je trošila, prije svega, pomažući siromašnima. Sa suprugom je pokrenula muzičku školu za Rome, a usvojila je 47-ero djece.

Dva puta je nominirana za Nobelovu nagradu, prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog križa Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svjetske organizacije Roma.

Na koncu, nakon smrti 11. decembra 2016., svu svoju imovinu, uključujući i njenu kuću u kojoj je smješten Muzej i Dom humanosti i umjetnosti Stevo i Esma Teodostievski u Skoplju u kojem je i živjela, oporučno je ostavila Makedoniji.

No, nešto više od godinu nakon njene smrti, njena kuća ruglo, stvari pokradene, a nepokriveni grob ima tek improvizirani natpis.

– Zaključak se nameće sam, ljudi su go*na – stoji u statusu koji se prenosi Twitterom.

– Esma Redžepova je usvojila 47 djece, othranila ih, školovala, finansijski i stambeno obezbijedila. Danas, godinu i po poslije njene smrti, kuća u kojoj je živjela je ruglo, stvari pokradene, a grob nema ni najmanji spomenik – jedan je od komentara na društvenim mrežama. (NET.HR)

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE