Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

I u narednu školsku godinu sa istim udžbenicima, odobrena lista udžbenika i radnih svesaka za osnovne i srednje škole

ucenici, srednja

Foto: Arhiva

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBIH objavilo je spisak odobrenih udžbenika za školsku 2016/17 godinu.
U spisak su uvršteni radni udžbenici, udžbenici, priručnici, radni listovi i zbirke zadataka za osnove škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole.

Resorna kantonalna ministarstva, pedagoški zavodi, nastavnici i roditelji tako će se, primjera radi, moći opredijeliti za nabavu nekoliko od 33 odobrenih udžebnika za prvi razred devetogodišnje škole, 22 za drugi ili između rekordnih 67 za sedmi razred devetogodišnje osnovne škole. Gledano kroz brojeve za treći razred devetogodišnje osnovne škole odobreno je 28 udžbenika, priručnika i radnih sveski, za četvrti njih 51, za peti 59, šesti 42, sedmi razred rekordnih 67, osmi 58 i deveti 13 udžbenika.

Ako ove školske godine u vašim domovima imate srednjoškolce kada je riječ o gimnazijama možete birati između 73 udžbenika za prvi razred gimnazija, 49 za drugi odnosno 42 i 33 za treći i četvrti razred gimnazija.
Kada je riječ o srednjim tehničkim i stručnim školama broj odobrenih udžbenika, priručnika i radnih svesaka varira u zavisnosti od usmjerenja.
Na spisku odabranih udžbenika za školsku 2016/17 godinu nalaze se i preporuke za osmogodišnje osnovno obrazovanje koje ne važi u onim kantonima, poput Tuzlanskog kantona, gdje je ranije uvedeno devetogodišnje osnovno obrazovanje.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za RTV Slon, potvrđeno je, da je preporučeno, da se u predstojećoj školskoj 2016/17 godini koriste isti udžbenici koji su korišteni u prošloj školskoj godini, dok konačno odluku u skladu sa preporukama donose aktivi direktora škola. Pomenuta preporuka roditeljima bi trebala olakšati nabavku udžbenika i priručnika, smanjiti pritisak na kućne budžete, te sam polazak u školu i početak nastave učiniti što relaksiranijim.

Kada je riječ o knjigama i nabavkama knjiga za djecu koja bi na osnovu primanja roditelja trebala dobiti besplatne udžbenike, za djecu iz socijalnih kategorija, škole na području TK imaju obezbjeđen adekvatan udžbenički fond.

Kako nam je potvrđeno u resornom kantonalnom ministarstvu, ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja nije predvidjelo novac za nabavku novih besplatnih udžbenika, a federalna usaglašena lista odobrenih radnih udžbenika, udžbenici, priručnici, radni listovi i zbirke zadataka za osnove škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole u fazi su preuzimanja za područje našeg kantona.  

VIJESTI

Najnovije vijesti