Utorak, 5 Decembra, 2023

Kosovske carine za BiH i Srbiju ostaju do 2022.-te godine?

Kosovski premijer Ramush Haradinaj izjavio je u utorak kako visoko cijeni Sjedinjenje Američke Države, ali da carine koje su uvedene za proizvode iz Srbije i BiH neće biti ukinute do 2022. godine, ako ne bude, kako kaže, garancije za sporazum o međusobnom priznanju u određenom roku, prenose srbijanski mediji.

Nakon sjednice kosovske vlade, Haradinaj je konferenciji za novinare potvrdio kako je preko ambasadora SAD-a u Prištini Philipa Kosnetta dobio zahtjev američke administracije za suspenziju carina na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH.

“Ambasador je izrazio stav američke vlade o zahtjevu za suspenziju pristojbe kako bi se otvorio put za dijalog. To je njihov službeni zahtjev. Međutim, oni su svjesni da mi nemamo prava da komentarišemo njihove stavove”, rekao je Haradinaj.

Uprkos američkom zahtjevu, kosovski premijer tvrdi da će ovako uvećane carine ostati do potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma koji bi rezultirao time da Srbija prizna kosovsku nezavisnost, prenosi Fena.

Dosadašnji trogodišnji dijalog, koji su Beograd i Priština vodili u Bruxellesu, Haradinaj je nazvao “cirkusom”, ocijenivši kako dosad postignuti efekti nisu vrijedni vraćanja carina na stari nivo.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti