Četvrtak, 13 Juna, 2024
No menu items!

LDS BiH – saopštenje za javnost

Naredni lokalni izbori za narodne predstavnike u predstavničkoj i izvršnoj vlasti općine Lukavac, odlučit će kako će naša lokalna zajednica izgledati u narednih nekoliko decenija. Ovo se prije svega odnosi na stanje u oblasti Okoline. Predhodne vlasti u posljednjih pedesetak godina nastojale su igrati između ekonomskog opstanka stanovništva ,sa jedne strane i deklarativno salonske borbe za zdraviju okolinu. Vlast se nastojala izboriti za zdraviju okolinu na različite načine u različitim političko-ekonomskim vremenima. Nepotrebno je u ovom saopćenju LDS nabrajati sve faktore koji su napravili ovako stanje u oblasti lukavačke okoline. Najveći zagađivači uglavnom šute i rade svoj posao. Ekonomija,tj, zarada od posla kojim se bave je glavna pokretačka ideja vodilja tih bezobzirnih izrabljivača lukavačke Okoline. Svakako da to mogu raditi uz podršku pasivnih predstavnika u vlasti, kako od lokalnih, tako i onih sa viših nivoa. Ovi drugi se po pravilu prave nevješti, izigravajući nenadležnost (vlast u TK) ili momenat čekanja, šta će reći lokalci (vlast u FBiH). Tako to traje decenijama. Da imamo Državno ministarstvo za Ekologiju postavlja se pitanje: Šta bi i oni uradili korisno za čišću okolinu?

Na ovu temu je dosta materijala sačinjeno. Efekti praktičnog djelovanja su prilično mali, gotovo zanemarivi. Protekle sedmice ponovno je započeta priča o Lokaciji za odlaganje šljake i pepela iz TE Tuzla na lokalitetu bivšeg PK Šićki Brod. Tačno 300 metara vazdušne linije iznad centra Lukavca. Zagonetno je to što se ova tema stavila u fokus interesa ekologa 15 dana pred održavanje lokalnih izbora. Nama u LDS je bitna suština borbe protiv ovog novog napada na zdravlje stanovnika općine Lukavac. Dok se u zemljama EU termoelektrane na ugalj zatvaraju kod nas u BiH se to naziva “najvećom” poslijeratnom privredno-energetskom investicijom. Termoelektrane su službeno najveći zagađivači zraka u Bosni I Hercegovini. Iako su zakonska ograničenja dosta stroga i štetne emisije SO2 ne smiju premašiti te vrijednosti, u TE Tuzla se ta ograničenja godišnje premaše više stotina puta (595). Za značajnije smanjivanje ovih emisija nisu potrebna velika sredstva.

Vlasti u Lukavcu se moraju po pitanju novog antiekološkog ataka izjasniti HITNO, sve stranke, partije kao i nezavisni politički faktori moraju reagovati. Izbori su na pragu, NEMA mjesta taktiziranju, nova avet prijeti zdravlju Lukavčana. LDS se jasno izjašnjava da je protiv deponovanja šljake i pepela na brdu iznad Lukavca. Stop ovom nehumanom planu Elektroprivrede Bosne I Hercegovine.

LDS Lukavac poziva sve direktne pretendente na pozicije vlasti u Općini Lukavac da se izjasne, ne dozvolimo ucjene, kao što je priča, zavrnuće EP BiH grijanje gradu Lukavcu.

Budimo,slobodni,odgovorni I dostojanstveni. Lukavac je naš grad, naša Općina. Svi zajedno pomozimo sebi samima,poručuju iz LDS-a.

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE