Petak, 19 Aprila, 2024

Lejla Tanović osvojila 13. titulu prvakinje BiH

Rezultatom 46 minuta i 26 sekundi na stazi dugoj 14,2 kilometra Lejla Tanović, najbolja biciklistkinja Bosne i Hercegovine, postavila je rekord u ženskoj kategoriji u usponskoj trci XCU državnog prvenstva na Plješevici.

Četverostruka uzastopna balkanska prvakinja u subotu je osvojila ujedno i 13. titulu državne prvakinje u karijeri na trci održanoj u Bihaću. Dan kasnije briljirala je i u odbrani titule u kružnoj XCO trci u svojoj primarnoj disciplini. Sigurnom vožnjom tokom čitave trke opravdala je status favorita te uz trofej prikupila i novih 100 UCI bodova.

“Veoma sam zadovoljna rekordom koji sam postavila na usponu na Plješevicu, iako do sada nisam imala priliku da vozim sličnu trku. Nakon odbranjene titule u XCO disciplini sretna sam što ću narednih godinu dana nositi dres državnog prvaka. Državno prvenstvo je jedno od najbitnijih takmičenja tokom sezone jer nosi veliki broj UCI bodova, stoga smo se pribojavali da usljed pandemije ne dođe do otkazivanja trke. Čestitala bih organizatoru BBK Daj krug, koji su uprkos sigurnosnoj situaciji organizovali dvije trke na zavidnom nivou”, rekla je Tanovićeva.

Naredno takmičenje planirano je već za naredni vikend, kada je očekuje XCM Herzegovina. Riječ je o državnom prvenstvu u maraton disciplini, koje se održava u sklopu ‘Blidinje Bike Festivala’.

“Trke državnog prvenstva u dvije različite discipline iskoristili smo kao trening. Tako je Lejla pored trka održavala visok obim treninga u sklopu priprema za najbitnije trke ove sezone. Za nas je posebno bila interesantna trka uspona na Plješevicu, na kojoj je Lejla postavila rekord u ženskoj kategoriji, te osvojila šesto mjesto u muškoj konkurenciji. Nakon državnog prvenstva u maratonu na Blidinju startovaćemo sa međunarodnom sezonom. Prvi veliki izazov nas očekuje početkom avgusta na UCI C1 utrci u Češkoj”, rekao je selektor reprezentacije BiH Amar Njemčević.

On ističe da je bh. biciklistkinja i pored novonastale situacije izazvane virusom korona tokom prinudne pauze redovno trenirala.

“Imali smo sreće da je biciklizam sport u kojem je distanca moguća, pa pandemija praktično nije puno uticala na naš trenažni proces. Lejla je spremna za nove izazove. Nadamo se samo da neće doći do otkazivanja trka. Naš konačni cilj su Olimpijske igre i sve smo bazirali na to da ostvari normu”, dodao je Njemčević.

RTV Slon

VIJESTI

MARKETING

SERVISNE INFORMACIJE