Petak, 19 Aprila, 2024

Ljekari objasnili razliku između koronavirusa i obične prehlade

Ulazak u rashlađene prostorije s ljetnje vreline i obrnuto, ispijanje hladnih napitakaosvježenje na bazenima i slično, stvari su koje svi radimo tokom najtoplijeg godišnjeg doba, a na koje su nas stariji upozoravali.

Ovakvo ponašanje često dovodi do ljetnih prehlada, kad im, pardoksalno, vrijeme nije. Međutim, ostaje pitanje kako raspoznati ovakvu vrstu respiratorne infekcije na koju smo svi navikli u odnosu na novi koronavirus?

Ključne razlike

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Dr. Milutin Ivković na Paliluli, kaže da je trenutno povećan broj pacijenta koji se žale na respiratorne infekcije koje nisu izazvane COVID-19, piše Blic.

U takvoj situaciju, napominje Stojanović, važno je da ljekari izvrše preciznu trijažu ovakvih pacijenata kako ne bi došlo do miješanja između onih s COVID-19 i običnom prehladom.

“Pošto smo sada u vremenu ljetnih infekcijaprehladaalergija i slično, pacijent kad dođe u dom zdravlja, mi vršimo trijažu i u razgovoru sa njima, doktor određuje da li je za COVID ambulantu ili doktora opće prakse. Na licu mjesta, po simptomima odredimo i vidimo”, rekao je dr. Stojanović.

U posljednje vrijeme se često raspravlja o simptomima koronavirusa. Nerijetko se spominje da je lista simptoma na koronu proširena, a da povišena temperatura i suhi kašalj više nisu najizrazitiji znakovi nove bolesti.

“Simptomi korone su temperatura koja traje duže od tri dana, onda je tu grebuckanje u grluotežano disanjegubitak čula mirisa i ukusa – što je jako bitno jer se pokazalo da su to dva bitna parametra. Također, javlja se mučnina u stomakuopća malaksalost i u posljednje vrijeme – dijareja. Kod prehlada, takve simptome nemamo. Na osnovu te kliničke slike pacijent se trijažira. Potom se radi laboratorija koja bude gotova za pola sata, na osnovu toga vidimo kakva je krvna slika i da li ima povećanja ili smanjenja leukocita. Posljednja varijanta je, kada nismo potpuno sigurni – snimamo pluća. Ako snimak pokaže da postoji pneumonija onda sumnja pada na COVID-19”, ispričao je detaljno dr. Stojanović.

Gubitak mirisa i ukusa

Kako je i sam doktor Stojanović napomenuo, simptom gubitka čula mirisa i ukusa je veoma važan u detekciji koronavirusa, međutim, u medijima se često i to dovodi u pitanje. Pa tako se spominje da se takvi simptomi ne javljaju često kod svih pacijenta. Direktor DZ Palilula otklonio je i ovu nedoumicu.

“Iz mog iskustava, u ovom drugom piku epidemije, većina mlađih pacijenata je imala te simptome. To se više dešava kod mlađih osoba, bar po mom iskustvu. U jedno 90 posto slučajeva, kada su pacijenti prijavljivali takve simptome, bili su pozitivni na COVID-19”, zaključio je Stojanović.

Radio Sarajevo

VIJESTI

Najnovije vijesti