Subota, 18 Maja, 2024

Mevlud i završna dova na dovištu Ratiš

13903422_1035776449803595_4618659446081605614_n

Danas je održana tradicionalna vjerska manifestacija mevlud i završna dova u ciklusu dova na dovištu Ratiš, jednom od najpoznatijih dovišta sjeveroistočne Bosne. I pored kišnog vremena veliki broj vjernika se uspeo na planinu Ratiš, kako bi zajednički uputili dovu Allahu za mir i selamet, za jedinstvo ummeta.

Na dovištu Ratiš se tradicionalno održavaju dove od početka maja do avgusta svaki ponedeljak u mjesecu, s tim da zadnja dova bude najposjećenija a ista se održava prvi ponedeljak u augustu. Ove godine zadnja dova je organizovana od strane Medžlisa islamske zajednice Gračanica i istoj su prisustvovali predstavnici Medžlisa IZ-e Srebrenik, Gračanica i Lukavac, te mnogobrojni vjernici.

Program je počeo u 11:30 sati učenjem Kur’ana, a Kur'an je učio hfz. Alen-ef. Kehić, te imami pomenutih Medžlisa su izveli Mevludski program. Na početku svečanosti u ime domaćina obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Gračanica Smajo ef. Mustafić, te glavni imam Medžlisa Puračić Zijad-ef. Vehabović i predstavnik Medžlisa Srebrenik mr.sc Damir-ef. Babajić. Oni su poselamili skup i zaželili dobrodošlicu prisutnim vjernicima.

Nakon prvog dijela programa domaćin je pozvao predavača izaslanika muftije Tuzlanskog mr. Vahid-ef. Fazlovića prof. Sedin-ef. Karića, glavnog imama Medžlisa Živinice da poselami prisutne vjernike. Prisutni su mogli uživati u nadahnutom govoru uvaženog prof. Karića, koji je u svom vazu ukazao na značajne odrednice u životu vjernika. On je u svom vazu istakao važnost dva elementa vjernika: selamet i pravda. Na kraju je pozvao sve prisutne da usklade svoj život u duhu islama, da ne ostavljaju po strani temelje vjere, već da ih utkaju u svoj svakodnevni život.

Na kraju su imami proučili posljednje sure iz Kur'ana a Zijad-ef. Vehabović dovu. Svečanost je završena klanjanjem podne-namaza

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI